Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

63-an haltak meg az afgán házasságkötő teremben

Már 63 halálos áldozata és több, mint 180 sérültje van az utóbbi idők legbrutálisabb bombatámadásának Kabulban. Az afgán fővárosban szombat este egy házasságkötő teremben robbant pokolgép. A helyszínen 1000-nél is többen voltak. A most már évtizedek óta folyamatos összecsapásoktól szenvedő országban ezek a termek a fő találkozóhelyek közé tartoznak, egy-egy-nagyobb esküvőn nem ritkán ilyen sok meghívott is van.

000 1JL7GH
Fotó: Wakil Kohsar / AFP

A robbantás a férfi szekcióban történt, de az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. A BBC-nek szemtanúk azt mondták, hogy öngyilkos merénylő robbantott a Dubai City nevű házasságkötő teremben.

A terem húsz percig tele volt füsttel. A férfiak részén majdnem mindenki meghalt vagy megsebesült. Most, két órával a robbanás után, még mindig hozzák ki a holttesteket a teremből

– nyilatkozta egy Mohammad Farhag nevű vendég.

A robbantás a város nyugati részén történt egy síita negyedben. A hazara kisebbséghez tartozó síitákat rendszeresen támadják a tálibok és más szunnita szélsőségesek, a Talibán szóvivője azonban ezúttal elítélte a merényletet, és azt állította, hogy semmi közük hozzá. 

Tíz nappal ezelőtt a tálibok autóba rejtett pokolgéppel támadtak egy rendőrörsöt Afganisztánban, ugyanezen az utcán, akkor 14 ember meghalt, 145-en megsérültek.

 Most pénteken aztán a tálib vezető, Hibatullah Akhundzada testvére halt meg egy merényletben, egy pakisztáni mecsetben robbantották fel. A feszültségek egy külpolitikailag is jelentős pillanatban éleződtek ki: Dohában jelenleg is tárgyal az Egyesült Államok a tálibokkal egy általános afgán rendezésről. Az elérni kívánt alku célja, hogy az amerikai katonák kivonuljanak Afganisztánból, cserébe a tálibok pedig garantálják, hogy nem adnak bázist az Amerikát is fenyegető terroristáknak. Ez már a kilencedik tárgyalási kör, Trump a megválasztása óta szeretné hazavinni a még Afganisztánban állomásozó 13 ezer katonáját, és a mostani megbeszélésekről mindkét fél, Trump is azt írta, hogy jól haladnak.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1162498956917706754?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1162498956917706754&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fworld-asia-49383803

Frissítés

Könnyen lehet, hogy valóban az amerikai tárgyalásokkal függ össze a bombatámadás, az öngyilkos merényletet ugyanis időközben magára vállalta az Iszlám Állam.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport