Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkában tárgyalt Trumppal

2019.08.21. 23:02

Az amerikai-román stratégiai partnerség fejlesztéséről szóló megállapodást írt alá Klaus Iohannis román államelnök Donald Trump amerikai elnökkel a washingtoni Fehér Házban tartott kétoldalú megbeszélés keretében, írja az MTI.

Klaus Iohannis szerint az amerikai elnök értékelte, hogy Románia a GDP 2 százalékát hadi felszerelésre költi, és teljesíti a stratégiai fontosságú katonai vásárlások terén tett vállalásait. Trump megköszönte Romániának az afganisztáni katonai szerepvállalást, amely méreteit tekintve az ötödik legnagyobb.

IOHANNIS KIFEJTETTE, HOGY ROMÁNIA HAJLANDÓ TÖBB AMERIKAI KATONÁT ÁLLOMÁSOZTATNI A TERÜLETÉN.

A tárgyalásokon szóba került a fekete-tengeri földgázkitermelés is, amelyben egy osztrák és amerikai vállalatok alkotta konzorcium érdekelt. Iohannis elmondta, egyetértettek abban, hogy fontos a fekete-tengeri földgáz kitermelése, és ehhez Romániának olyan feltételeket és kiszámíthatóságot kell biztosítania a beruházók számára, hogy megérje nekik befektetni. Iohannis szerint a két ország a nukleáris energia területén is együtt tud működni.

A 444.hu észrevette, hogy a román államfő a Facebook oldalára feltöltött egy képet, amin egy Make Romania Great Again sapka van rajta, amit Trumptól kapott.

A felek aláírtak egy megállapodást az 5G mobilhálózat kiépítéséről is. A találkozón szóba került, hogy tegyék lehetővé a román állampolgárok vízummentes beutazását az Egyesült Államokba, az amerikai felér megígérte, hogy gondolkodni fog a felvetésen.

Trump azt is kijelentette: Iohannis a megfelelő személy, hogy visszaszorítsa a romániai korrupciót, és sok sikert kívánt neki az év végi elnökválasztásra. Iohannis legutóbb 2017 nyarán találkozott Trumppal a Fehér Házban, akkor ő volt az első államfő a kelet- és közép-európai térségből, akit Trump az elnökké választása után hivatalában fogadott.