Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Puma támadt egy nyolcéves kisfiúra Coloradóban

2019.08.23. 12:41
Ez volt az idei harmadik pumatámadás az amerikai államban. A sűrűsödő incidensek miatt a hatóságok megöltek két ragadozót.Szakemberek szerint, ha jön a puma, nem érdemes menekülni, ő lesz a jobb a futásban, a fára mászásban. Inkább rá kell támadni és ütni-vágni kell, ahol csak érjük.

A nyolcéves amerikai kisgyermek a házuk udvarán játszott, és a fején sérült meg, amikor a nagymacska rátámadt Bailey településen, Denvertől 56 kilométerre délnyugatra.

A már a fiún fekvő állatot a házból kisiető apja kergette el, minden valószínűség szerint megmentve ezzel gyereke életét. Vadvédelmi szakértők szerint az állat lehetséges zsákmányként tekinthetett a kiáltozó, menekülő kisfiúra. A gyereket súlyos sérülésekkel, de stabil állapotban szállították kórházba. Mindeközben egy környékbeli farmer azt jelentette a hatóságoknak, hogy eltűnt egy kecskéje, és két pumát látott ólálkodni a környéken. A vadőrök felkutatták és megölték a ragadozókat, most DNS-vizsgálatot végeztetnek annak megállapítására, hogy köztük van-e a gyerek támadója.

Ritkán támad

A vadvédelmi szolgálat szerint a puma ritkán támad emberre, a számára eddig kiváló életkörülményeket kínáló Coloradóban azonban egyre több a lakott terület, ezért elszaporodtak a találkozások a veszélyes vadállattal. Coloradóban 1990 óta 22 pumatámadás történt ember ellen, ezekben hárman haltak meg.

A puma és az ember öldöklő küzdelmében természetesen az ember áll nyerésre. Az urbanizáció például már teljesen kiirtotta a wisconsini pumaként ismert alfajt, de a mintegy 30 ezer szabadon élő amerikainagymacska így is sokféle lokális alfajra oszlik.

A kegyetlen Mountain Bike-os puma

Időnként azért egy-egy puma komoly riadalmat tud kelteni, mint például a 2004-es Mountain Bike-os puma. Az állat 2004. januárjában, Kaliforniában két nap alatt két hegyikerékpárost támadott meg. Az elsőt széttépte és 50 százalékban felfalta, a második sikeresen szállt szembe vele, ezek után helyi parkőrök kezdtek hajtóvadászatba, és le is terítették a feltételezett emberevőt.

Kaliforniában azért szaporodhattak el a pumák, mert az államban a farkas és a barna medve már kipusztult, így az emberen kívül a pumának már nem maradt más ragadozó vetélytársa. A puma amúgy a mi házimacskánkhoz sokkal közelebb áll, mint a nagymacskákhoz, például a tigrishez, vagy az oroszlánhoz, de azért a gyerekek, vagy satnyább felnőttek esetében nagyon veszélyes lehet.

Jó tanácsok pumatámadás esetére

Ha jön a puma, a tapasztalt pumaszakértők szerint felejtsük el a futást, vagy a fára mászást, abban úgyis a puma lesz a jobb. Inkább félelmetesnek kell mutatkoznunk, kezet felemelni, kabátot széttárni, és ordítani, mint a fába szorult toportyánféreg.

De a legfontosabb szabály, hogy soha ne viselkedjünk úgy, mint egy zsákmányállat, ne húzzuk össze magunkat, ne guggoljunk le, hanem akár puszta kézzel, eszközökkel (kövekkel, botokkal, vagy bármivel, ami a kezünk ügyébe kerül) agresszíven rontsunk rá az állatra, legtöbbször már a támadó mozdulatunktól, a hörgő hangunktól, vagy az első bevitt gyomrostól is megretten a kisebb ragadozó és messzire szalad.

Érdekesség egyébként, hogy a puma is azon kevés globálisan elterjedt állatelnevezés egyike, amelyek kisebb nyelvekből lett világszerte ismert kifejezés. A puma kecsua szó, vagyis az egykori inka birodalom nyelvéből ered. Míg például a zsiráf szuahéli (jelentése: elegancia), a koala pedig a katang bennszülött nyelvből ered és azt jelenti, hogy nem víz, vagyis az állat nem iszik (ez egyébként nem teljesen igaz).

A puma jelentése azonban nem mindenhol csak az állatra vonatkozik, a finn nyelvben a pumanő (pumanainen) olyan idős nőt jelent, aki fiatalabb férfiakra "vadászik".