Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

250 milliárd forinttal lopták meg az ukránokat

2019.08.24. 14:29

2016-ban és 2017-ben a szén árának meghamisításával összesen 250 milliárd forinttal többet fizettettek az áramért és a távhőért az ukránok - írja a 444. Azaz ennyi pénzzel lopták meg az ukrán lakosságot. 

Ehhez össze kellett játszania az állam csúcsbürokratáinak és a legnagyobb ukrán energetikai cég vezetőinek, és a lakosságtól indokolatlanul beszedett pénz nagy része valószínűleg Rinat Ahmetovnak, az egyik leggazdagabb oligarchának ment.

A csalás lényege: a helyi szenet úgy számolták el, mintha Rotterdamban vették volna. Azért a holland árakkal számoltak, mert a Benelux kikötők számítanak Európa legnagyobb, és így irányadó szénpiacának. Még ha az ára meg is közelítette volna az aktuális nyugati árakat - ami nem valószínű - a szállítási költsége egészen biztosan nem lehetett akkora, mintha Rotterdamból kellett volna elhozni.

A nyomozásból az új ukrán elnök első nagy oligarcha-ellenes hadjárata lehet. Hivatalosan már 2017-ben elindult a nyomozás az ügyben, mert senki sem tudta papírokkal igazolni, hogy az ukrán erőművekben elégetett szén nagy része tényleg Nyugatról érkezett. A nyomozás azonban alig haladt mostanáig. A választások óta felgyorsított nyomozás hatására augusztus 20-án nemzetközi körözést adtak ki Vovk, az energiahivatal volt elnöke ellen. Ő ismeretlen helyen tartózkodik, a Facebookra viszont kiírta, hogy már külföldön van, és addig nem lép Ukrajnába, amíg Zelenszkij az elnök.