Nándor
3 °C
16 °C

Egy lépéssel közelebb Olaszországban a kormányalakítás

2019.08.26. 22:08

Hétfő este felgyorsultak a tárgyalások Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) között. Először Luigi Di Maio, az M5S vezetője és Nicola Zingaretti PD-főtitkár a római kormánypalotában tartott félórás egyeztetést. Ezután Zingaretti úgy nyilatkozott, "a két párt közti egyeztetés megkezdődött, optimista vagyok, az új kormányon dolgozunk". Nicola Zingaretti és Luigi Di Maio később ismét a kormánypalotában találkozott, és Giuseppe Conte, a kedden lemondott miniszterelnök is csatlakozott hozzájuk - írta az MTI. 

Korábban az M5S a közös kormány feltételeként szabta, hogy Giuseppe Conte legyen az esetleges M5S-PD-kormány vezetője. Sajtóértesülések szerint ha a PD rábólint Giuseppe Contéra, az M5S hajlandó több jelentős tárcát átadni a balközép pártnak, a többi között a pénzügyminisztériumot. A Politico arról írt hétfő este, hogy a két párt között közel a megállapodás, és úgy néz ki, hogy ismét Conte lehet a miniszterelnök. 

Sergio Mattarella államfő kedd délután indítja újra a parlamenti pártokkal a konzultációt. A nagyobb pártokat - köztük a PD-t, a Ligát és az M5S-t - szerda késő délután fogadja.

Az M5S és a PD megegyezésének a vesztese Matteo Salvini, miniszterelnök-helyettes/belügyminiszter lehet, akitől az egész olasz kormányválság indult. Salvini nem is tagadta, azért játszott Conte lemondására, és a koalíció felbomlására, mert új választásokat akart annak reményében, hogy azután majd nagyobb felhatalmazással kormányt alakíthat. Salvini hétfő esti nyilatkozatában is előre hozott választást szorgalmaz, de ennek egyre kisebb az esélye.