Közép-Afrikában sokkal nagyobb területen pusztít a tűz, mint Brazíliában

2019.08.27. 11:01

Miközben az egész világ az Amazonas vidékén pusztító súlyos erdőtüzek miatt aggódik, nem árt, ha jobban megnézzük a NASA térképét. Ezen jól látszik, hogy vasárnap óta sokkal nagyobb területek lángolnak Közép-Afrikában, írja a BBC. A múlt hétvégén Angolában például hozzávetőleg háromszor akkora területen pusztított tűz, mint Brazíliában. 

A fotóra kattintva eléri a NASA valós idejű térképét
A fotóra kattintva eléri a NASA valós idejű térképét
Fotó: NASA's Fire Information for Resource Management System

Az adatok szerint Angolában 6902, a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig 3395 tűzesetről tudnak, ehhez képest Brazíliában 2127 tűzesetről beszélnek. A Twitteren egyre többen adnak annak hangot, hogy az Afrikában pusztító tüzek miért kapnak kisebb nyilvánosságot.

Az Amazonas-medence őserdejét pusztító erdőtüzek láttán ugyanis egyre nagyobb a nemzetközi összefogás. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a biarritzi G7-csúcstalálkozón jelentette be, hogy a G7 országcsoport tagjai azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

A brazil kormány viszont elutasította a gyorssegélytOnyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke hétfőn kijelentette, hogy a pénzt inkább az európai erdőségek újratelepítésére kellene fordítani. A brazil környezetvédelmi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy minden segítséget örömmel elfogadnak.  • Tippek
  • Bankszámla