Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Trump engedélyezné a kiskorú menekültek fogva tartását

2019.08.27. 05:54

Az Egyesült Államok 19 tagállama és a szövetségi főváros pert indított az amerikai kormányzat ellen a fiatalkorú menekültek határozatlan ideig történő fogva tartását célzó intézkedés miatt – jelentette be helyi idő szerint hétfőn este Xavier Becerra, Kalifornia főügyésze. 

A főügyész elmondta, hogy a keresetet azért nyújtották be, mert Donald Trump amerikai elnök kormányzatának új döntése

érzéketlenül kockára teszi a gyermekek biztonságát és jólétét.

Hozzátette, hogy a kormányzat tervezett szabályozása aláássa a Flores bírósági egyezségként ismert megállapodást.

A Fehér Ház nem kommentálta a kaliforniai ügyész bejelentését. Az amerikai belbiztonsági tárca a múlt héten jelentette be, hogy

engedélyezni fogja az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett menekült gyermekek korlátlan ideig tartó fogva tartását.

Ennek értelmében hatályon kívül helyezik azt az 1997-ben született bírósági egyezséget, amely előírta a szövetségi hatóságoknak, hogy 20 napnál tovább nem tarthatnak őrizetben kiskorúakat az illegális bevándorlók számára fenntartott befogadó központokban, még a szüleikkel együtt sem. Az eddig érvényben lévő bírói határozat értelmében 20 nap eltelte után az amerikai államnak kell gondoskodnia a gyermekekről, számukra megfelelő intézményekben.

Az új szabályozás szerint mind a gyermekek, mind a szüleik akár korlátlan ideig őrizetben maradhatnak a menekülteket befogadó központokban. Az amerikai bevándorlási és vámügyi hivatal (ICE) adatai szerint jelenleg három olyan befogadó központ van, ahol családos bevándorlókat tartanak őrizetben. A két texasi és egy pennsylvaniai központban összesen 5500 ágy áll rendelkezésre, miközben csak júliusban több mint 42 ezer, elsősorban Közép-Amerikából érkezett családot tartóztattak fel az Egyesült Államok déli határainál.     

Xavier Becerra ügyésznek ez a tizenharmadik pere a szövetségi kormány ellen bevándorlási ügyek miatt.

(MTI)