Taksony
-2 °C
3 °C

Jelentős hiány lesz a brit kokainpiacon

2019.08.29. 08:53

Több mint negyed tonna kokaint foglalt le a brit határrendészet egy jachton, amely Dél-Amerikából indult Walesbe - közölte a brit bűnüldözési hatóságra hivatkozva az MTI.

A Sy Atrevido nevű hajót egy kilométerre a walesi partvidéktől tartóztatták fel szerdán, majd átkutatták. A rendőrök fehér porral töltött számos csomagot találtak a fedélzet különböző pontjain elrejtve. A lefoglalt több mint 250 kiló kokain utcai értéke húszmillió font (7,2 milliárd forint).

A hatóságok azt gyanítják, hogy akár további fél tonna kábítószer lehet még elrejtve a jacht fedélzetén.

A hajón két férfit őrizetbe vettek, illetve a drogfogással összefüggésben további négy személyt kaptak el Liverpool és Loughborough városokban, akiket most kikérdeznek az ügyben.

Ez jelentős kokainfogás volt, amely  legalább 20 millió font illegális profitot eredményezett volna Nagy-Britannia utcáin

- mondta Craig Naylor, az NCA nyomozati részlegének helyettes igazgatója.

Konténerben, nyers marhabőrök között érkezett a metamfetamin

Ausztráliában a rendőrség 755 kilogramm kristályos metamfetamint foglalt le, amely nyers marhabőrök közé volt rejtve - közölte a hatóság csütörtökön.

Az ausztrál szövetségi rendőrség tájékoztatása szerint az elkobzott kábítószer utcai értéke 566 millió ausztrál dollár (113 milliárd forint).

A drogfogással összefüggésben Melbourne-ben őrizetbe vettek egy 42 éves mexikói férfit, aki állítólag kapcsolatban áll mexikói bűnszervezetekkel. Ellene kereskedelmi mennyiségű kábítószer importja miatt emeltek vádat és életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.

A drogot egy Mexikóból érkezett konténerben találták meg, nyers marhabőrök közé rejtve augusztus 13-án.

Amanda Kates, az ausztrál szövetségi rendőrség szóvivője szerint a kezeletlen marhabőrök önmagukban is jelentős biológiai veszélyt jelentettek, nem is beszélve a rendkívül addiktív drogról, amelynek mennyisége mintegy 7,5 millió egyszeri utcai üzlet lebonyolításához lett volna elegendő.

Ez már a negyedik jelentősebb metamfetamin fogás az utóbbi három hónapban Ausztráliában. A rendőrség júniusban 1,6 tonnát talált hangszórókba rejtve.