Egy hónapos apaszabadságot kapnak az osztrák apák

2019.09.02. 17:21 Módosítva: 2019.09.02. 18:24

Egy hónapig otthon maradhatnak feleségükkel és újszülött gyermekükkel az apák Ausztriában. A gyermekgondozási pótszabadságot szeptembertől lehet igényelni, írja az MTI a Kurier és a Die Presse alapján.

Az apáknak Ausztriában gyermekük születésének időpontjától 8 héten át van lehetőségük arra, hogy megkezdjék az egy hónapos gyermekgondozási szabadságot, németül a Papamonatot. A pótszabadság célja, hogy ezt az időt együtt töltsék feleségükkel és újszülött gyermekükkel.

Ausztriában évente 86 ezer gyermek születik. Közülük eddig csak minden ötödik tölthetett el együtt hosszabb időt az édesapjával. Az apaszabadságot az egynemű szülők, a nem vér szerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik, de feltétel, hogy párjukkal és gyermekükkel közös háztartásban éljenek.

GettyImages-1052534234

A munkáltatót időben, legkésőbb a szabadság megkezdése előtt három hónappal kell értesíteni erről. Az apák az otthon töltött időt megelőző és az azt követő egy hónapban „védettek”, vagyis nem lehet őket elbocsátani.

Az apaszabadság idején az apák fizetést nem kapnak, ahelyett naponta 22,60 euró, összesen 700 euró támogatásban részesülnek. Erre az időre jár nekik ugyanakkor beteg- és nyugdíjbiztosítás.

Az állami szektorban dolgozók már 2017 márciusa óta megtehetik, hogy egy időre otthon maradjanak gyermekeikkel. A magánszektorban dolgozók esetében eddig a munkáltatók dönthették el, kiadják-e dolgozóiknak az apaszabadságot.

Az osztrák parlament júliusban szavazta meg az apáknak járó egy hónapos gyermekgondozási szabadságot. A Szociáldemokrata Párt (SPÖ) javaslatát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a JETZT is támogatta.   • Hírek
  • Hírek