Mozdulatlanul tombol a Bahamák felett a Dorian hurrikán

K EPA20190903015
2019.09.03. 13:19

A hármas fokozatúra csökkent Dorian hurrikán megrekedt a Bahamák felett, mozdulatlanul áll az eddig legsúlyosabb károkat elszenvedő Grand Bahama szigetétől északra. A hurrikánt jelenleg 200 kilométeres széllökések kísérik. A vihar középpontja nagyjából 50 km-re lehet a sziget központi városától, Freeporttól.

Hétfő estig öt halálos áldozata volt a Dorian hurrikánnak, több ember megsérült, őket helikopterrel mentették ki. A pusztítás mértékét egyelőre felmérni sem tudják, a viharos szél villanypóznákat és fákat döntött ki, lakóházak tetejét tépte le. A településeket több helyen elöntötte a víz.

Az ENSZ tájékoztatása szerint legalább 61 ezer embernek lehet szüksége élelmiszersegélyre a Bahamákon. Készenlétben állnak sürgősségi orvoscsoportjaik is, hogy szükség esetén azonnal a helyszínre utazzanak.

A meteorológusok szerint egyelőre nem lélegezhetnek fel a Floridában élők, ugyanis helyi idő szerint kedd este már veszélyes közelségbe érhet Florida keleti partjaihoz a hurrikán. Florida, Georgia, illetve Észak- és Dél-Karolina államokban több millió ember költözött ki ideiglenesen otthonából a közelgő vihar miatt.

(Borítókép: A NASA által közreadott, a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő Nick Hague amerikai űrhajós felvétele a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett 2019. szeptember 2-án. Fotó: MTI/EPA/NASA)