Virgil
0 °C
3 °C

Hekkertámadás érte az Osztrák Néppártot

2019.09.05. 15:28

Hekkertámadás történt a  jobboldali Osztrák Néppárt központjában található szerver ellen.

- írta több, az MTI által szemlézett osztrák lap is csütörtökön.

A szeptember 29-i választásra készülő Néppárt listavezetője, Sebastian Kurz volt kancellár szerint

Nagyon is célzott hekkertámadás történt, adatokat szerettek volna ellopni, telepíteni, manipulálni és meghamisítani. Ezzel nemcsak a néppártot, hanem magát a demokratikus rendszert érte támadás.

A politikus szerint az sem zárható ki, hogy az elkövető a választásokon szerette volna hátrányba hozni pártját.

Arról nem tudni, hogy a hekkertámadásnak lehet-e köze a Falter hetilap vasárnap megszellőztetett, belső dokumentumokra alapozott értesüléséről, miszerint

az ÖVP-nél komoly pénzügyi szabálytalanságok kerültek napvilágra, a párt konkrétan elrejtette a kampánypénzek egy részét a könyvelésében.

Sebastian Kurz akkor cáfolta az állításokat, jogi lépéseket fontolgat az ügyben, és kiberbiztonsági cégeket (SEC Consult és CyberTrap) is megbízott az eset kivizsgálásával, és bejelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatalnál is.

Avi Kravitz kiberbiztonsági szakértő szerint a szerver elleni támadást a július végétől szeptember elejéig tartó időszakban követhették el, s a műveletet külső, ám profi hozzáértő irányíthatta. A támadó kiváltságos felhasználófiókkal rendelkezett, és a belső rendszerben nagy mennyiségű bizalmas adathoz fért hozzá, sőt arra is volt jogosultsága, hogy ezeket lemásolja, törölje, manipulálja, vagy újabb adatokat telepítsen. Valószínűsíthető az is, hogy a támadás megbízás alapján történt, és "az sem zárható ki", hogy a megbízó közéleti személyiség vagy külföldi titkosszolgálathoz köthető személy.

Alexander Winterstein kormányszóvivő "mélységesen aggasztónak" nevezte az esetet, és ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek a biztonság, valamint a demokrácia sértetlenségének biztosítása érdekében. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Harald Vilimsky az ügy mielőbbi teljes kivizsgálására szólított fel. A politikus szerint

a polgároknak joguk van tudni, mi folyik az országban, és valóban bűnözői hálózatok tesznek-e kísérletet arra, hogy kárt okozzanak a demokratikusan megválasztott pártoknak.

Ausztriában politikai part ellen korábban nem követtek el ehhez hasonló hackertámadást.