Amazónia védelméről egyezett meg Bolsonaro

2019.09.07. 07:17

Amazónia védelmére megállapodást kötött pénteken a térség hét országa. Hogy megelőzzék az újabb tüzeket, összehangolják katasztrófavédelmi tevékenységüket és a műholdas megfigyelést, írja az MTI.

Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Peru elnöke, Suriname alelnöke, Brazília külügyminisztere és Guyana természeti erőforrásokért felelős minisztere a kolumbiai dzsungelben lévő Leticiában vett részt az egynapos csúcstalálkozón. Jair Bolsonaro brazil elnök videokapcsolaton keresztül szólalt meg az eseményen. A résztvevők megállapodtak abban, hogy az ENSZ decemberi klímaváltozási csúcstalálkozóján ismét folytatnak megbeszéléseket ebben a körben. 

Az országok újraerdősítési és oktatási programokat indítanak, jobban bevonják a fenntartható fejlődés kialakításába az őshonos közösségeket, igyekeznek összehangoltan fellépni az illegális bányászat ellen is.

Bolsonaro azt hangsúlyozta: a megállapodás annak megerősítése, hogy mindegyik részes ország szuverén. Azzal vádolta meg a gazdag országokat, hogy el akarják venni ezt a szuverenitást tőlük.

Az AP hírügynökség értékelése szerint a találkozón kevés konkrét akcióban állapodtak meg, és felszínre kerültek az országok közötti mély ideológiai és politikai szakadékok.

Amazónia brazíliai részén – az őserdő 60 százaléka esik a területére – az idén 83 százalékkal nőtt a tüzek száma a hivatalos brazil adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához képest. Az utóbbi hetekben Bolíviában is sok tűz pusztított.

Arról, hogy tulajdonképpen mire mennek az égő esőerdőkre adományozott pénzek,  itt írtunk , arról pedig, hogy a botrányos kijelentéseiről ismertté vált brazil elnök meddig mehet el, itt írtunk  bővebben .  • Tippek
  • Bankszámla