Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Pompeo: Jelenleg halottak a tárgyalások az afganisztáni tálibokkal

2019.09.08. 19:47
A tárgyalások az afganisztáni tálibokkal „jelenleg halottak” – jelentette ki vasárnap egy televíziós interjúban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki egy másik interjúban kiállt amellett, hogy Donald Trump amerikai elnök Camp Davidben tárgyalt volna a tálibok képviselőjével.

Az amerikai diplomácia irányítója a Fox televíziónak jelentette be, hogy a béketárgyalások megszűntek, majd leszögezte, a tálibok terrorizmussal próbálták meg javítani a tárgyalási pozícióikat. 

Hozzáfűzte, hogy bárki, aki figyelemmel kíséri Donald Trump elnök tevékenységét, tisztában lehet azzal, hogy amikor egy mindkét fél számára kedvező eredményekkel kecsegtető tárgyalások közepette a másik fél a tárgyalásokat veszélyeztető lépéseket tesz, az elnök azt nem fogja elfogadni. Pompeo a tálibok által elkövetett, 12 halálos áldozatot, köztük egy amerikai katona életét követelő merényletre célzott. 

„Mi nem egyszerűen csak papíron rögzített szavakat akarunk, hanem valódi és megvalósított elkötelezettséget, és a tálibok most megmutatták, hogy nem akarnak, vagy nem tudnak eleget tenni az erőszak csökkentésére vállalt kötelezettségeiknek” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter. 

A Fox televízió műsorvezetőjének arra a kérdésére, hogy a tárgyalásokat meghatározatlan időre függesztették-e fel, Pompeo úgy válaszolt, „remélem, a tárgyalások újraindulhatnak”. Hozzáfűzte, hogy a tárgyalások esetleges újrakezdése a táliboktól függ. „Nekik kell most bizonyítaniuk, hogy készen állnak valóra váltani mindazt, amit a tárgyalásokon kérünk tőlük” – mondta. 

Pompeo a CBS szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában azt hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is katonai nyomást fog gyakorolni a tálibokra a tárgyalások érdekében. 

A CNN televízió műsorában védelmébe vette Trump azon döntését, hogy Camp Davidben titokban fogadta volna a tálibok képviselőjét. Mint fogalmazott: a kormányzatnak kötelessége tőle telhetően mindent megtenni a sikerek érdekében. Ő, személy szerint, teljes mértékben támogatta is a Camp Davidben folytatandó tárgyalásokat – mondta. 

Az NBC televízióban pedig arra emlékeztetett a külügyminiszter, hogy a marylandi Camp David – a mindenkori amerikai elnökök vidéki rezidenciája – mindig is háttérben folytatott béketárgyalások színhelye volt.