Tengerre száll egy spanyol színház, hogy egy kiszuperált jégtörőn körbehajózzák a világot

2019.09.08. 15:07
Magellán világ körüli útjának 500. évfordulóján egy spanyol színházi társulat tengerre száll, hogy egy vitorlássá átalakított jégtörőn apokaliptikus hangulatban körbehajózzák a világot. Nem tudják, visszajönnek-e.

A barcelonai La Fura dels Baus csinált már pornószínházat Londonban és más provokatívnak szánt darabokat, most azonban világ körüli hajóútra készülnek – egy nem éppen ilyesmire tervezett kiszuperált norvég jégtörőn, egyelőre pénz és konkrét útvonal nélkül. A művészi cél úgymond az emberiség előtti lehetséges apokalipszisra, a klímaváltozás és egy 3. világháború kellemetlenségeire felhívni a nagyérdemű figyelmét.

naumon 1-600x393
Fotó: La Fura dels Baus

Az utat jövő tavasszal spanyol kikötőkben kezdik Naumon nevű hajójuk fedélzetén. Az 1964-ben épített hajó évek óta kiszuperálva állt a Rajnán, most viszont Santanderben van, ahol vitorlássá alakítják át. A tengeri tesztek után, ha minden jól megy, elindulnak, össze-vissza cikázva a világtengeren – írja a Guardian.

Carlus Padrissa színházalapító és majdani kapitány szerint Magellán 1519 és ‘22 közötti útja a történelem egyik legnagyobb teljesítménye volt, ami csak a marsutazáshoz hasonlítható. A 270 kihajózó tengerészből három évvel később csak 18 tértek vissza. Az úttal ő most valami olyasmit szeretne megmutatni, hogy az emberiségnek újra együtt kell dolgoznia a megoldáson (például a klímaváltozásén), úgymond egy hajóban evezünk. Ez így mérsékleten hangzik kreatív üzenetnek, ők mindenesetre előadják majd a kikötőkben az eredetileg még az 1992-es barcelonai olimpián bemutatott Sfera Mundi című darabot, meg kiállításokat is tartanak majd.

Padrissa szerint ezen kívül nem nagyon vannak konkrét elképzeléseik, a pénzük is ráment a hajóra és a felújításra. Nincs terv. Kicsit, mint Magellán: kihajóztak, és nem tudhatták biztosan, hová jutnak vagy mit fognak találni. Ez az egész a kalandról szól. Megcsináljuk? A pusztulásunkba megyünk? Nem tudjuk.