Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Három miniszter tényleg egy párt?

2019.09.12. 18:47

Tovább tart a román belpolitikai válság, miután Klaus Iohannis román államfő szerint Viorica Dancila miniszterelnök alkotmányellenesen jelölt minisztereket, ezért azokat elutasította. Az MTI híradása szerint a kormányfő hat miniszterjelöltet javasolt, Iohannis mindegyikre nemet mondott, egyben ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen támogató szavazást a parlamenttől.

Erről Iohannis csütörtökön délután nyilatkozott, miután Dancila előző nap összesen hat miniszterjelöltet javasolt azokra a posztokra, amelyek egyebek mellett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormányból történt kilépése nyomán ürültek meg. Iohannis szerint a kormány politikai összetétele megváltozott, hiszen az ALDE egyértelműen kilépett a kormányból, ezért a kabinetnek fel kell mutatnia, hogy rendelkezik-e parlamenti támogatással.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) három ALDE-s törvényhozót javasolt, így akarván igazolni, hogy a kormány politikai összetétele nem változott meg.

Iohannis szerint a miniszterelnök lépése alkotmányellenes, és utalt arra egyúttal, hogy az utóbbi időben ez már a harmadik kormányátalakítási kísérlete, amit ő (Iohannis) mindhárom esetben elutasított. Jelezte, hogy a továbbiakban is így fog tenni, ha a kormány megpróbálná kikerülni a parlamenti szavazást. Az elnök szerint az alkotmány 85. cikkelye világosan fogalmaz, és a kabinetnek jóváhagyást kell kérnie a parlamenttől, hogy folytathassa munkáját. Az elnök szerint Dancila lépése azt mutatja, hogy a PSD fél a parlamenti szavazástól, és megpróbálja húzni az időt.

Az ALDE-miniszterek lemondása nyomán Dancila javasolt már három ideiglenes minisztert, akik kinevezését Iohannis elutasította. Ebben az ügyben a kormány az alkotmánybírósághoz fordult, amely várhatóan szeptember közepén dönt arról, hogy Iohannis megszegte vagy sem az alaptörvényt.

Iohannis bejelentését követően a PSD ismét azzal vádolta meg az elnököt, hogy megszegi az alaptörvényt, így a mostani döntés ügye is a bíróság elé kerülhet.