Tüzet nyitottak az orosz határőrökre az észak-koreai halászflottillából

2019.09.17. 19:19 Módosítva: 2019.09.17. 20:33

Orosz határőrök fogtak el két illegális halászaton ért észak-koreai hajót, miután az egyik tüzet nyitott a járőrnaszádra, és megsebesített három határőrt.

Az incidens a Japán-tengeren, orosz felségvizeken történt. Az MTI által szemlézett orosz hírügynökségi beszámolók szerint a járőrök a két koreai szkúneren kívül 11 motorcsónakra lettek figyelmesek, és illegális halászaton érték őket. Az egyik kétárbócos hajót lefoglalták, mire a másikról lőni kezdtek rájuk, és három orosz határőrt megsebesítettek.

Ezek után orosz részről mindkét hajót lefoglalták, és több mint 80 észak-koreai állampolgárt vettek őrizetbe. A koreai hajókat bekísérték a Vlagyivosztoktól keletre fekvő Nahodka kikötőjébe.

Az orosz külügyminisztérium az eset miatt behívatta Észak-Korea egyik magas rangú moszkvai diplomatáját.

A két ország között nem ismeretlenek a halászattal kapcsolatos incidensek. Moszkva júliusban azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy törvénytelenül lefoglalt egy orosz halászhajót. Phenjan válaszul közölte, hogy őrizetbe vette a legénységet, mert törvénysértőn hajózott észak-koreai vizekre, de végül szabadon engedte a Hsziangeilin-8-at.  • Hírek
  • Hírek