Albin
0 °C
10 °C

A németek és a spanyolok is milliárdokat fognak felhasználni a klímaváltozás miatt

2019.09.20. 16:26 Módosítva: 2019.09.20. 17:48

Angela Merkel kormánya pénteken megállapodott egy széleskörű éghajlati tervről, amely szerint 2030-ra legalább 100 milliárd eurót fognak költeni a környezetvédelmre. A döntésben nagy nyomást gyakorolt a kormányra a többezer tüntető, írja Yahoo News.

A hónapokig tartó előkészítés után a kormány egy maratoni, közel 19 órás tárgyalás után fogadta el pénteken a klímavédelmi tervet. A terv számos pontot foglal magába az energia- és iparszektor kibocsátásaitól kezdve a nulla kibocsátású elektromos járművek vagy a tömegközlekedés ösztönzéséig. Az egyezmény szerint így például

  • a repülési árak emelkedni fognak, míg a vonatjegyek olcsóbbak lesznek, valamint közel 86 milliárd eurót szánnak majd a vasúti infrastruktúra fejlesztésére;
  • Ösztönözni szeretnék az embereket a tömegközlekedésre, például 365 eurós (kb. 120 ezer forint) éves jegyekkel;
  • illetve a párizsi egyezmény értelmében 1990-hez képest 55%-kal csökkenteni fogják a szén-dioxid kibocsátást 2030-ig.

Utóbbival kapcsolatban Angela Merkel azt nyilatkozta, hisz abban, hogy ezt a célt képesek lesznek elérni. Habár az ország fokozottan ügyel a környezetvédelemre, az elmúlt időkben elmaradt a 2020-as céljaiktól - ennek fő oka, hogy Németország közlekedési ágazata nemigen tudott lépést tartani az elvárásokkal. 

Az országra most azonban nagy nyomás helyeződött, miután a 16 éves Greta Thunberg felszólalásai után világszerte tüntetéseket kezdtek szervezni azért, hogy a politikusok az országok helyezzenek nagyobb hangsúlyt a klímaváltozásra. Németországban is több ezren gyűltek össze, Berlin egyik központi hídját is elfoglalták, ami közre játszott abban, hogy a kormány oldaláról végül döntés született.

Frissítés: A németeket követően péntek délután a spanyol kormány jelentette be, hogy 774 millió eurót fordít a jövőben a természeti katasztrófák kárenyhítésére. Isabel Celaá kormányszóvivő szerint az elmúlt hónapok erdőtüzei és árvízei után a segítségnyújtás megkönnyítésére hozták létre a rendeletet. A kormány mellett az érintett helyeken a regionális kormányok is sorra rendelkeznek a rendkívüli kárenyhítésről. (MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.