Két év börtön járna házasságtörésért Indonéziában, utcára mentek az egyetemisták

2019.09.24. 14:13

Egyetemisták tízezrei tüntettek kedden Indonézia-szerte a büntető törvénykönyv módosításának vitatott tervezete ellen. A tiltakozók arra hivatkoztak, hogy a változtatások csorbítanák az állampolgári jogokat.

A diáktüntetők bedöntötték a parlament épületének egyik kapuját, a rohamrendőrség vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel a tömege. A tiltakozók azt követelték, hogy beszélhessenek a házelnökkel, aki éppen bent tartott sajtótájékoztatót. Ugyancsak a rohamrendőrséget kellett bevetni a köveket dobáló tüntetők ellen a Celebesz (Sulawesi) szigetén található Makassarban, illetve a szumátrai Medanban. A medani tiltakozók rongáltak és rendőrautókban tettek kárt. Sérültekről egyelőre nem tudni.

A parlament kedden szavazott volna a módosításokról, de Joko Widodo elnök kérésére későbbre halasztották a voksolást, így arról már az új törvényhozás szavazhat a jövő hónapban.

Az új szabályozás értelmében akár két év börtönnel is büntethetnék a házasságtörést, és hat hónapra rács mögé kerülhetnének a házasságkötés nélkül együtt élő párok. Ugyancsak börtön járna a nem indokolt esetben elvégzett abortuszért és a fekete mágiáért.

Egy másik módosítás szerint az elnök és az alelnök megsértéséért akár négy és fél év börtönbüntetés is járhat. Ez utóbbi 2006-ig bűncselekménynek számított Indonéziában, de az alkotmánybíróság állampolgári tiltakozás eredményeképpen végül eltörölte a büntethetőségét.

A tervezet ellen tiltakozó indonéziaiak már hétfőn is utcára vonultak egyebek közt Yogyakartában, Bandungban és Malangban. Ráadásul egy másik ügyben is tüntetések zajlanak Indonéziában, ahol a pápuákkal szembeni rasszizmus és hátrányos megkülönböztetés miatt kezdődött tüntetéseken eddig legalább négyen vesztették életüket hivatalos adatok szerint.