A Fehér Ház is idézést kapott a Trump elleni vizsgálatban

2019-10-04T154551Z 1825803480 RC1D366DDB40 RTRMADP 3 USA-TRUMP
2019.10.05. 13:50 Módosítva: 2019.10.05. 14:01

Idézést küldtek a Fehér Háznak a Donald Trump elleni alkotmányos vádemeléshez szükséges vizsgálatokat folytató képviselőházi bizottságok az amerikai elnök és az ukrán államfő nagy vihart kavart júliusi telefonbeszélgetése ügyében, újabb dokumentumokat kérnek.

A demokrata többségű alsóház külügyi, hírszerzési és ellenőrzési bizottságai azután küldték ki a formálisan Mick Mulvaney kabinetfőnöknek szóló idézést, hogy lejárt a Fehér Háznak adott határidő a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban kért információk önkéntes átadására, és az elnöki hivatal nem tett eleget a bizottsági kérésnek, írja az MTI.

„Csaknem egy hónapnyi időhúzás után egyértelműnek tűnik, hogy az elnök a ellenszegülés, az obstrukció és az eltussolás útját választotta" – fogalmaztak közös közleményükben a testületek elnökei péntek este. Trump a nap folyamán korábban azt mondta, nem biztos, hogy együtt fog működni a vizsgálattal, „ez az ügyvédeken múlik".

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata házelnöke jelentette be, hogy megindítják Trump ellen a vádemelési (impeachment) eljárást. A Demokrata Párt azután határozott az impeachment folyamat megindításáról, hogy kiderült, Trump nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson a republikánus elnök legfőbb demokrata ellenfelének, Joe Biden volt alelnöknek és fiának ukrajnai ügyleteivel kapcsolatban. 

A 2020-as újraválasztásáért küzdő Trump ezzel hivatali visszaélést követett el a demokraták szerint, mert Bidenék lejáratásának céljából saját javára használta fel az elnöki hatalmat. A Trumppal szembeni vádak kiegészülnek azzal, hogy az elnök katonai segélyek visszatartásával próbált meg nyomást gyakorolni Ukrajnára. Az üggyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

A Fehér Ház nyilvánosságra hozta Trump és Zelenszkij július 25-ei telefonbeszélgetésének vázlatos leiratát, a képviselőházi bizottságok azonban további, részletes információt követelnek.

A három képviselőházi bizottság elnöke, Adam Schiff, Eliot Engel és Elijah Cummings pénteken Trump alelnökétől, Mike Pence-től is bekért Ukrajnával kapcsolatos dokumentumokat. A bizottságok október 15-éig adtak időt a dokumentumok átadására. Az amerikai sajtó úgy tudja, Mike Pence stábjának egyik tagja is jelen volt a júliusi telefonbeszélgetésnél, de a bizottságok az alelnök és Volodimir Zelenszkij szeptember 1-jei varsói beszélgetéséről is információkat akarnak.

A három képviselőházi testület a jelenleg európai körúton lévő Mike Pompeo külügyminisztert is beidézte.

A demokratáknak megvan a többségük a képviselőházban az impeachment eljárás lefolytatásához, a törvényhozás felsőházában, a szenátusban viszont a republikánusok vannak többségben, az elnök elmozdításához pedig kétharmados többség kellene a felsőházban.

(Borítókép: Kevin Lamarque/Reuters) 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla