Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Szabadon engedték Iránban a két bloggert, akik jó hírét akarták vinni az országnak

2019.10.05. 06:49 Módosítva: 2019.10.05. 11:26

Iránban a hatóságok több hónap után szabadon engedtek két, kémkedéssel vádolt ausztrál bloggert, írja az MTI. Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne szombati bejelentése szerint a pár, Jolie King és Mark Firkin úton van Ausztráliába, „egészségi állapotuk és hangulatuk jó”.

A férfi és a nő 2017-ben kelt útra autóval az ausztráliai Perth városából az Egyesült Királyságba, kalandjaikat a közösségi hálón meg is osztották. A felvételek készítésekor gyakran használtak drónt, Iránban épp ez okozta problémáikat.

Az ottani hatóságok szerint ugyanis katonai létesítményeket fotóztak engedély nélkül Teherán tartományban. Júliusban tartóztatták le őket, és a fővárostól, Teherántól északra lévő hírhedt Evin börtönbe kerültek.

A bloggerek közül Jolie King brit-ausztrál kettős állampolgár, aki éveken át ért Ausztráliában. Mind a brit, mind az ausztrál diplomácia sürgette szabadon engedésüket.

Jolie King és Mark Firkin
Jolie King és Mark Firkin
Fotó: The Way Overland / Facebook

Az iráni köztelevízió nem sokkal később arról adott hírt, hogy egy iráni hallgató, a Queenslandi Egyetem doktorandusza, akit az iszlám köztársaság elleni amerikai szankciók megsértésével vádoltak, szintén visszanyerte szabadságát. Reza Dehbasi - akit 13 hónapja tartottak fogva - a vádak szerint fegyverrendszert akart vásárolni az Egyesült Államokból és Iránba akarta küldeni őket. A tévé szerint Ausztrália arra készült, hogy kiadja a férfit az amerikai hatóságoknak.

Iránban egy harmadik ausztrál állampolgár, Kyle Moore-Gilbert még mindig rácsok mögött van, szintén az Evin börtönben. Az egyetemi előadót egy éve tíz év szabadságvesztésre ítélték kémkedés vádjával. Az ő esetét Marise Payne rendkívül bonyolultnak nevezte, mivel nem ismertek pontosan a vádak.

„Folytatjuk az egyeztetéseket az iráni kormánnyal, nem fogadjuk el az ellene emelt vádakat, és azon leszünk, hogy hazatérhessen” – mondta az ausztrál külügyminiszter.