Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megkéselték az indonéz belbiztonsági minisztert

2019.10.10. 09:25 Módosítva: 2019.10.10. 10:33

Megkéselték csütörtökön az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági minisztert. A tárcavezetőt szúrt sebekkel kórházba szállították - közölte az MTI.

A merénylet a jávai Banten tartományban, Pandeglang városban történt. A késsel hadonászó férfi akkor támadt rá Wiranto miniszterre, amikor kiszállt a kocsijából. Kétszer hasba szúrta a politikust, majd megsebesítette a helyi rendőrség vezetőjét is.

A közelben álló rendőrök leteperték a támadót a földre, és elfogták. Feleségét is őrizetbe vették. 

A helyi médiában megjelent felvételeken látszik, amint a tárcavezető a támadás után a földre zuhan. Wirantót rohamkocsival a helyi kórházba szállították, majd onnan helikopterrel a jakartai katonai kórházba. A rendőrség tájékoztatása szerint a tárcavezető állapota stabil, és tudatánál van.

Egy rendőrségi szóvivő szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet radikalizmusának hatása alatt állt. Egy internetes portál egy helyi terrorcsoporttal hozta őt összefüggésbe.

A 72 éves Wiranto korábban hadseregparancsnok volt, 2016 óta vezette az igazságügyi és belbiztonsági tárcát Joko Widodo államfő kormányában. A nyugalmazott tábornok indulni akart a 2014-ben elnökválasztáson, majd elállt a szándékától, és Widodo mögé sorakozott fel.

Jogvédő szervezetek bírálták miniszteri kinevezését az 1999-es kelet-timori függetlenségi népszavazást kísérő véres eseményekben való részvétele miatt. A vérontásban mintegy ezer ember halt meg. Akkoriban Wiranto állt a hadsereg élén. Egy ENSZ-testület és helyi jogvédő csoportok az összegyűjtött bizonyítékok alapján Wirantót tették felelőssé a vérengzésért, de a tábornok tagadta a vádakat.

Májusban a rendőrség őrizetbe vett hat személyt, akik merényletre készültek jakartai állami vezetők, köztük Wiranto ellen. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport