Emma
-2 °C
6 °C

Harminc orosz régióban házkutatást tartottak Alekszej Navalnij alapítványának irodáiban

2019.10.15. 17:38

Harminc oroszországi régióban tartottak házkutatást pénzmosás címén a központi Nyomozó Bizottság (SZK) emberei az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus kezdeményezésére létrejött Korrupció Elleni Küzdelem Alapítvány irodáiban és munkatársainak lakásán, írja orosz hírügynökségekre hivatkozva az MTI. A rendőrség az FBK-t egymilliárd rubel – 1 rubel kb. 4,5 forint – értékű pénzmosással gyanúsítja.

Az alapítvány több munkatársát beidézték kihallgatásra.

A szervezet moszkvai irodájának ajtaját Navalnij és Pavel Zsdanov, az alapítvány igazgatója szerint betörték a hatóság emberei.

Az orosz igazságügyi minisztérium múlt héten külföldi ügynöknek minősítette az alapítványt, arra hivatkozva, hogy megítélése szerint ennek megfelelő funkciókat töltött be, befolyást próbált gyakorolni az államhatalom szerveire és külföldi támogatásban részesült, amiből egyebek között gyűléseket szervezett.

Az SZK augusztus elején indított bűnvádi eljárást az alapítvány ellem egymilliárd rubel (mintegy 4,7 milliárd forint) értékű pénzmosás címén.

A 2011 óta működő alapítvány több vezető munkatársa indulni kívánt a szeptemberi moszkvai képviselő-testületi választáson.

Az illetékes hatóságok azonban elutasították, hogy jelöltként jegyezzék be őket, ezért kulcsszerepet játszottak a nyár folyamán a tisztességes választások jelszavával megrendezett fővárosi tüntetések szervezésében. Ezeket az illetékes hatóság nem engedélyezte, számos részvevő ellen eljárás indult.

Már szeptemberben is házkutatásokat tartottak, az orosz ellenzék szerint  cél egyértelműen a stáb működésének ellehetetlenítése.