Rendkívüli állapotot hirdettek az erőszakossá vált chilei tüntetések miatt

000 1LJ7JT
2019.10.19. 20:04

Rendkívül helyzetet jelentettek be Chile fővárosában, Santiagóban az erőszakossá váló tüntetések miatt. A helyi diákok az emelkedő megélhetési költségek és a metrójegyek árának növekedése miatt tüntetnek. 

A chilei alkotmány szerint a szükségállapot akár 15 napig is eltarthat. A kormányzati erők az alkotmány értelmében korlátozhatják a polgárok gyülekezési jogát és a szabad mozgáshoz való jogát is.

Sebastián Piñera elnök egy televíziós műsorban azt mondta, céljuk a közrend, valamint a köz- és magántulajdon biztonságának biztosítása, mert egy jogállamban nem lehet helye az erőszaknak.

Patricia Muñoz, a chilei ombudsman azt mondta:

Hihetetlenül aggódunk azoknak a fiataloknak a biztonságáért, akik erőszakos konfrontációba kerülnek a rendőrséggel. 

A chilei törvények szerint akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat az, aki a közszolgáltatások gátlásában, illetve károsításában vesz részt. A legutóbbi chilei tüntetések kirobbanásában a romló egészségügy, és az oktatás is szerepet játszott a megélhetési nehézségek és a közszolgáltatások díjának emelkedése mellett. 

A santiagói metróhálózatot irányító szervezet már megerősítette, hogy hétvégén nem  fog üzemelni a metró, a chilei diákszövetség pedig hétfőre országos sztrájkot hirdetett meg.

(Nyitókép: CLAUDIO REYES / AFP)  • Hírek
  • Személyi kölcsön