Katalin
-2 °C
3 °C

Előrehozott választás jöhet Macedóniában az EU-csatlakozás elakadása miatt

2019.10.19. 14:15

Előrehozott parlamenti választás kiírását javasolta szombaton Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval, írja az MTI.

A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, és a nevét is Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, így a brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.

Zaev közölte, hogy hivatalos javaslatot tesz a választások kiírására Sztevo Pendarovszki államfőnek a nagyobb politikai erők vezetőivel vasárnapra tervezett találkozón.

2017-ben a Zaev vezette szociáldemokraták legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt.

Szombaton Zaev az ország lakosaihoz intézett televíziós beszédében úgy fogalmazott: előrehozott választásokat javasol, hogy állampolgárok eldönthessék, milyen irányban haladjon a továbbiakban az ország. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amely szerint - főként Franciaország ellenkezése miatt - ismét elhalasztották a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával.

Az EU nem tartotta be az ígéretét. (...) Minden kötelezettségnek eleget tettünk, eredményeket mutattunk fel, reformokat hajtottunk végre, rendeztük a vitás kérdéseket a szomszédainkkal. Csalódott és dühös vagyok, és tudom, hogy a népem is így érez

– fogalmazott Zoran Zaev. Reményének adott hangot, hogy a választások kiírása esetén az állampolgárok helyesen fognak dönteni, és az ország nem tér le az uniós útról.

Megírtuk, pénteken az uniós miniszterek Luxemburgban tárgyaltak arról, hogy megkezdődhetnek-e az uniós csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával, és negatív döntést hoztak. Franciaország ugyanis már a tárgyalások előtt kijelentette, hogy meg fogja vétózni a tárgyalások megindítását, mert Párizs nem tartja elégségesnek a két ország reformjait. Szerintük az Európai Uniónak épp elég problémája van a két balkáni ország nélkül is, ahol a korrupció és bűnözés aránya magasnak számít a többi EU-s országhoz képest.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, a 29 NATO-tagország közül 20 már ratifikálta a csatlakozásról szóló dokumentumot, így a jövő évben Észak-Macedónia már teljes jogú NATO-taggá válhat.