Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Gyerekekre támadt a medve Romániában

2019.10.20. 16:40

Egy négyéves kislányt és egy hároméves kisfiút is kórházba kellett vinni, miután egy medve megtámadta őket a Fogarasi-havasok lábainál lévő Viktóriavárosban, írja a Főtér.ro. A kislány az anyjával volt az utcán, amikor rájuk támadt az állat, a gyerek az arcén sérült meg a leírás szerint. 

A Monitorul de Făgăraş videója az ominózus medvéről a városban.

Később valószínűleg ugyanaz a medve megtámadott egy 65 éves férfit is a településen, őt az alkarján sebezte meg. Később pedig hároméves kisfiút is rátámadt a az állat. Annyit írnak még, hoyg a két kisgyereket a kórházba kellett szállítani. A hét elején kissé északabbra, Vámosudvarhelyen egy horgászt támadott meg egy medve, akkor a 61 éves férfi nem élte túl a vadállattal való találkozást. 

A háttérhez jó tudni, hogy Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.