Legálissá vált a terhességmegszakítás Észak-Írországban

2019-10-21T140315Z 590780596 RC1C8DAA48A0 RTRMADP 3 NIRELAND-ABO
2019.10.23. 12:41 Módosítva: 2019.10.23. 13:35

Ma éjféltől gyakorlatilag dekriminalizálták az abortuszt Észak-Írországban, bizonyos feltételek érvényesülése esetén. A brit parlament által elfogadott törvény értelmében a terhességüket megszakítani kívánó lányoknak és asszonyoknak immár nem kell az Egyesült Királyság más országrészeibe utazniuk, hogy legális abortuszt hajthassanak végre rajtuk, illetve nem kell az ír partok menti nemzetközi vizeken ringatózó abortuszhajók szolgáltatásait igénybe venniük. Emellett az abortuszban segédkező egészségügyi szakembereknek sem kell többé büntetéstől félniük.

A törvény emellett törvényesítette az azonos neműek házasságát is Észak-Írországban, bár erre most jóval kevesebb figyelem vetül.

A döntést a felvilágosodás, a nők önrendelkezési jogának, és általában a szabadságjogok győzelmeként értékelik sokan, az abortuszellenes (és jellemzően fanatikus vallási) csoportok azonban tragédiát emlegetnek. El is indult a #DarkestDay hashtag a közösségi oldalakon, a magyar felhasználók is sorra változtatják feketére a profilképeiket.

Bejegyzéseikben azt állítják, hogy ezentúl bárki “bemondásra” elvetetheti a magzatát, akár annak 28 hetes koráig. Egyesek tudni vélik, hogy iskolákban (!) is végeznek majd abortuszt, és az

ikermagzatok közül is kiválaszthatják majd a szülők, hogy melyiket öljék meg.

Mindennek köze nincs a valósághoz, ami vagy azt jelenti, hogy a felháborodók szövegértési képességei nem éppen kiemelkedők, vagy el sem olvasták a hírt, csak bedőltek egy uszító posztnak, esetleg tudatosan hazudnak.

Nézzük hát, hogy miről van szó valójában! Eddig csak abban esetben volt engedélyezett az abortusz Észak-Írországban, ha az anya élete veszélyben forgott, vagy ha a terhesség kihordása súlyos és maradandó testi vagy mentális károsodással fenyegetett.

Vagyis a nemi erőszak, illetve a vérfertőzés nem jelentette önmagában azt, hogy a nő elvetetheti (egyértelműen nem kívánt) magzatát.

A londoni parlamenti határozatot számos észak-ír párt próbálta az obstrukció változatos eszközeivel hátráltatni, ellehetetleníteni, de ezek a törekvések végül nem jártak sikerrel. A törvény értelmében törölték a vonatkozó 1861-es (!) törvény 58-as és 59-es cikkelyeit (amelyek akár életfogytiglani börtönbüntetéssel fenyegette az abortusz elvégzését). Az észak-ír katolikus püspöki kar közleménye szerint ez egy szomorú nap a meg nem született gyermekek és a helyi demokrácia számára.

Most átmeneti időszak következik jövő márciusig, míg az új rendelkezések gyakorlati megvalósulásának részleteit kidolgozzák. Addig az abortusz mellett döntő nőknek továbbra is az Egyesült Királyság más részeibe kell utazniuk a beavatkozás elvégzése érdekében. Ugyanakkor az egészségügyi dolgozók számára mostantól engedélyezett, hogy segítséget nyújtsanak az érintett nőknek, és tanácsokkal lássák el őket.

Az abortusz abban az esetben hajtható végre a magzat 28 hetes koráig, ha a magzat “halálos vagy súlyos rendellenességgel” rendelkezik. Minden esetet egyedileg fognak kezelni a hatóságok, és konzulenst rendelnek ki, aki gondoskodik az érintett nő mentális és fizikai jólétéről.

2020 áprilisától kezdve két kórházban végeznek majd abortuszokat Észak-Írországban. Készülve a teljesen biztosan bekövetkező tiltakozóakciókra, előre pufferzónákat alakítanak ki a kórházak körül. Ezen övezeteken belül tilos lesz tüntetni, vagy bármilyen módon (például útlezárásokkal) akadályozni a beavatkozások végrehajtását.

Ezzel Észak-Írország lesz az első térség a világon, ahol hasonló intézkedéseket vezetnek be.

A várakozások szerint évente 1060 abortuszt fognak végrehajtani az országrészben. Eddig évi 45 várandós nőnek kellett Nagy-Britanniába utaznia, mert bár halálos vagy súlyos rendellenességet fedeztek fel a magzatánál, a börtönt kockáztatta volna, ha otthon műtik meg.

A most elfogadott törvények másrészt legalizálják az azonos neműek házasságát Észak-Írországban. Ez az Egyesült Királyság más részein már öt éve legális, az észak-ír parlament eddig (az erős katolikus nyomás hatására) nem ratifikálta a törvényt. Az új rendelkezések értelmében az azonos nemű párok először 2020 január 13-án jelenthetik be igényüket a házasságra. Ezután 28 napos várakozási idő következik, vagyis az első észak-ír melegházasságra valamikor Valentin-nap táján fog sor kerülni.

Borítókép: SIMON GRAHAM/AMNESTY INTERNATIONAL/via REUTERS  • Tippek
  • Csok