Ferenc
10 °C
29 °C

Többen meghaltak az újabb iraki tüntetéseken

2019.10.26. 19:53

Tiltakozók ezrei próbálták meg elérni az iraki fővárosban a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek otthont adó, erősen védett zöld zónát. A biztonsági erők könnygázt lőttek ki, miközben a tüntetők megpróbálták eltávolítani a betonakadályokat a kormányzati negyedbe vezető főhídról.

Biztonsági és egészségügyi tisztségviselők szerint három ember életét vesztette, amikor könnygázgránát találta el őket. Egy másik egészségügyi tisztségviselő szerint további három tiltakozót agyonlőttek a biztonsági erők tagjai, amikor megostromolták egy tartományi tisztségviselő irodáját a dél-iraki Násziríjában. A városban 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el pénteken - írja az MTI. 

Az AP amerikai hírügynökség szerint legalább 48 ember lelte halálát azóta, hogy a héten újrakezdődtek a kormányellenes tüntetések, amelyekben október elején már 157 ember vesztette életét. A spontán kialakuló, vezetők nélküli tiltakozások a 2003-as amerikai megszállást követően hatalomra került politikai vezetés ellen irányulnak, amelyet sokan tesznek felelőssé a kiterjedt korrupcióért és az elégtelen közszolgáltatásokért.

Az iraki belügyminisztérium és a hadsereg szombaton közleményeket adott ki, melyekben azt állították, hogy egyes tüntetők arra használták fel a megmozdulásokat, hogy kormányzati épületekre és politikai pártok irodáira támadjanak.  A belügyi tárca szerint néhány munkatársa életét vesztette, miközben a rendőrség párbajt vívott erőszakos tüntetőkkel, számokat ugyanakkor nem közöltek a veszteségekről. A hadsereg pedig jogi intézkedéseket helyezett kilátásba, hogy fellépjen az általa szabotőröknek nevezett tiltakozókkal szemben.