Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Közel 900 HIV-fertőzött gyereket találtak egy pakisztáni városban

2019.10.27. 16:31

1100 HIV-fertőzött embert találtak a pakisztáni Ratodero városában, írja a New York Times.

Az 1100 fertőzöttből 900-an gyerekek.

Szakértők ráadásul attól félnek, hogy ez a szám akár sokkal magasabb is lehet, hiszen mindössze a város lakosságának kevesebb mint a negyedét, nagyjából 200 ezer embert vizsgáltak meg. 

A hírek szerint azért ennyire magas a városban a HIV-fertőzöttek száma, mert egy helyi orvos mindössze 60 (!!!) forint értékű helyi pénz kért egy orvosi vizsgálatért, ami az egyik legolcsóbb az egész városban. Tette mindezt úgy, hogy a páciensei szerint rendszeresen használt tűkkel kezelte a gyerekeket. Egy szemtanú szerint az orvos egy alkalommal a kukából halászott ki egy injekciós tűt, amivel megszúrta a hatéves gyerekék, akiről később kiderült, hogy HIV-pozitív. Az apa először ellenkezett, de az orvos annyival rázta le, hogy egyébként sem lenne pénze új tűre.

A férfi hat gyermekéből négynél diagnosztizáltak HIV-et, közülük ketten azóta meghaltak.

Egy másik szemtanú szerint a férfi egy alkalommal 50 gyereken használta ugyanazt a tűt. Mindezek ellenére továbbra is szabadlábon van, és körzeti orvosként dolgozik a külvárosban, miután meghosszabbította az engedélyét. Az orvos minden vádat tagad és ártatlannak vallja magát.

A vizsgálatot végző hatóságok szerint az orvosnak fontos szerepe lehet a tömeges HIV-fertőzések miatt, de nem egyedüliként tehető felelőssé. A környékre érkező egészségügyi dolgozók más helyeken is találkoztak az injekciós tűk újrahasználásával, ahogy az útszéli fogászoknál sem használnak fertőtlenítést az eszközökön, illetve a borbélyok is jellemzően ugyanazzal a pengével vágják sok kuncsaft szakállást.

Külön nehezíti a helyzetet, hogy a helyiek annyira félnek a vírustól, hogy sokan máig azt hiszik, hogy érintéssel terjed, ezért a 900 fertőzött gyereknek az iskolában külön kell ülnie a többiektől.

2010-hez képest majdnem kétszer annyi, 160 ezer HIV-fertőzött él Pakisztánban az ENSZ egyik szervezete szerint.

Ezen kívül nagyjából 600 ezer végzettség nélküli orvos dolgozik, ezeknek majdnem fele abban a régióban, ahol Ratodero városa is található.