Közel nyolcvanan haltak meg Etiópiában a múlt heti tüntetéseken

2019.10.31. 22:52

Összesen 78 ember halt meg, és 407-et vettek őrizetbe a múlt heti erőszakos tiltakozásokon a közép-etiópiai Oromia régióban - írja az MTI  Niguszu Tilahu, az etióp miniszterelnöki hivatal sajtótitkára tájékoztatása nyomán.

A sajtótitkár köszönetet mondott a biztonsági erőknek, a törzsi vezetőknek és azoknak a fiataloknak, akik segítettek stabilizálni a helyzetet, de ennél többet nem árult el a halálos tüntetésekről.

A regionális rendőrfőnök múlt pénteki közlése szerint 67 ember, köztük a rendfenntartó erők öt tagja vesztette életét a kormányellenes tüntetéseken, amelyek később az etnikumok közötti összecsapások jellegét öltötték. A rendőrfőnök szerint a halálos áldozatok legtöbbje a "civilek közötti összetűzésekben" lelte halálát. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a biztonsági erők tüzet nyitottak a tiltakozókra, ezért a szervezet a történtek kivizsgálását sürgeti.

A békésen induló tüntetések október 22-én kezdődtek, nem sokkal azután, hogy a híres etióp aktivista, Dzsavar Mohammed támogatóinak ezrei gyűltek össze Addisz-Abebában található lakásánál, miután Dzsavar arra utalt nyilvánosan, hogy a rendőrség támadást próbált meg levezényelni ellene.

Kapcsolódó

A friss Nobel-békedíjas elleni tüntetésen halt meg legalább 67 ember Etiópiában

Az Abij Ahmed Ali vezette ország rendfenntartói tüzet nyitottak a tüntetőkre. Öt rendőr is meghalt.

Ezt követően oromo fiatalok - ehhez az etnikai csoporthoz tartozik Dzsavar, valamint Abij Ahmed etióp miniszterelnök is - utakat torlaszoltak el a térség különböző pontjaiban, valamint Addisz-Abeba külvárosi részein.

Dzsavar - aki nagyon kritikus volt az Abij által elfogadott politikai döntésekkel szemben az elmúlt évben - támogatói összecsaptak más civilekkel, akik a friss Nobel-békedíjas kormányfő védelmében vonultak az utcára.

Az etióp miniszterelnöki hivatal által a korábban kiadott közleményben Abij megdöbbenésének adott hangot a zavargásokkal kapcsolatban, és ígéretet tett arra, hogy bíróság elé állítják a felelősöket. "A válság, amellyel szemben állunk, még súlyosabbá válik, ha az etiópok nem egyesülnek" - figyelmeztetett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport