Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

A CIA-s szivárogtató hajlandó írásban republikánus kérdésekre válaszolni

2019.11.03. 22:32

A Trump ukrán telefonhívásának részleteit kiszivárogtató CIA ügynök egyik ügyvédje, Mark Zaid felajánlotta a republikánus képviselőknek, hogy írjanak kérdéseket a szivárogtatónak, amikre válaszolni fog –

írja a Guardian.

Az ajánlatot Devin Nunesnek, a képviselőház hírszerzési bizottságában ülő legmagasabb rangú republikánus képviselőnek címezték. Ha élnek a lehetőséggel, akkor a republikánusok úgy tudnak kérdéseket feltenni a szivárogtatónak, hogy azokról nem kell tárgyalniuk Adam Schiff-fel, a bizottság demokrata párti vezetőjével.

Zaid Twitterre írta ki, hogy az ügyfele írásban, eskü alatt válaszolna minden kérdésre, kivéve azokra, amik veszélyeztetik az anonimitását. A céljuk ezzel az, hogy kielégítsék a szivárogtató személyazonosságát követelő republikánusok kíváncsiságát. Nunes irodája még nem reagált az ajánlatra.

Trump az impeachment eljárás kezdete óta követeli a szivárogtató kilétének felfedését, gyakorlatilag napi szinten ír Twitteren a témában. Szerinte szivárogtatónak azonnal elő kéne állnia.

A képviselőház kisebbségének vezetője, Kevin McCarthy azt nyilatkozta, hogy még nem beszéltek Nunessel az ajánlatról, de szerinte egy ilyen fontos ügyben nyilvánosság előtt kéne kifaggatni a szivárogtatót.

Zaid és csapata már többször megpróbálta a bizottságban ülő republikánusok előtt feloszlatni a szivárogtató politikai részrehajlásáról szóló vádakat, és kihangsúlyozták számukra, hogy az anonimitás nem csak a CIA-s hivatalnok, hanem annak családja biztonságát is garantálja, „bár ezeknek nem volt sok hatása."

Az USA-ban törvények rendelkeznek a szivárogtatók jogairól, amikkel azok személyi biztonságát és karrierjét védik. Az ország történelme során mindkét párt támogatta ezeket a törvényeket.