Halálra gázolt egy tüntetőt a török hadsereg járműve

2019.11.08. 14:57

Halálra gázolt egy tüntetőt a török hadsereg járműve Észak-Szíriában, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) jelentésére hivatkozva. 

Nem messze a török határtól történt az eset, a tiltakozók kövekkel és cipőkkel dobálták meg a közösen járőröző orosz és török konvojokat, többen pedig megpróbáltak felmászni rá. Állítólag ekkor történt a halálos baleset.

Törökország és szíriai arab szövetségesei október 9-én indítottak átfogó offenzívát a kurdok által ellenőrzött észak-szíriai térségek elfoglalására. Elsődleges célpontjuk a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese. 

A török hadsereg és a kurd milíciák összecsapásainak egy orosz-török megegyezés vetett véget, amely értelmében az YPG visszavonult a török határ közeléből. Emellett a felek megállapodtak, hogy a szíriai határ mentén tíz kilométer szélességben kialakított biztonsági sávban az orosz és török alakulatok közösen járőröznek. Oroszország a damaszkuszi kormányt támogatja a szíriai konfliktusban, míg Törökország a felkelők oldalán áll.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport