Azt mondja egy libamájtermelő, hogy libamájellenes aktivisták miatt haltak meg az állatai

2019.11.12. 17:31 Módosítva: 2019.11.12. 22:10

Egy belga libamájtermelő azt mondja, hogy azért pusztult el a napokban közel ötszáz állata, mert libamájellenes aktivisták akcióztak szombaton a telepén – írja a BBC.

Az Animal Resistance nevű csoport tagjai szombaton kivonultak egy nyugat-flandriai libamájtermelőhöz, ahol az állatok ketreceihez ragasztották magukat, és nem voltak hajlandóak távozni a helyszínről. Az aktivisták azt mondták, az állatokat szörnyű körülmények között tartják, nincs elég levegőjük, és még egymást is bántják, annyira stresszes az életük.

A farm vezetője ezzel szemben viszont azt állítja, hogy 183 libája még szombaton elpusztult a stressztől, amit az aktivisták akciója okozott, aminek egyébként több mint hat órával a kezdete után rendőrségi beavatkozás vetett véget. További 300 állatát pedig kedden kellett leölnie, elmondása szerint szintén az állatvédők akciója miatt.

A Európai Unió számos tagállamában már betiltották ezeket a farmokat, ahol kényszertáplálással érik el, hogy a libák mája irreálisan nagyra nőjön. Nemrég Belgium is csatlakozott ezen országok közé. Azt vállalták, hogy 2023-ra az ország összes kényszeretetős farmját bezárják, így például azt is, amelyik ellen most akcióztak az állatvédők.

A libamáj különösen Franciaországban népszerű, ahol évente 20 ezer tonna libamájat termelnek, ennek a negyede megy exportra. A tenyésztők egyébként azt mondják, hogy az állatokat stresszmentes környezetben nevelik, a libatöméses etetést pedig csak egy rövid ideig alkalmazzák, mielőtt ivaréretté válnak az állatok, az állatvédő csoportok viszont azt mondják, hogy a megoldás bárminemű alkalmazása sérti az állatok jogait.