Ibolya
20 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Bűnösnek ítélték Trump egykori tanácsadóját

2019.11.15. 20:26

Bűnösnek találták Trump egyik extanácsadóját a Kongresszus akadályozásában és tanúk megfélemlítésében, írja az MTI. Az esküdtbíróság hét vádpontban ítélte bűnösnek Roger Stone-t, eszerint öt alkalommal is hazudott az amerikai törvényhozás előtt, akadályozta a kongresszus egyik bizottságának munkáját, egy alkalommal pedig megfélemlített egy tanút. 

Egy esküdtbíróság pénteken bűnösnek találta Donald Trump amerikai elnök egyik korábbi tanácsadóját, Roger Stone-t, a kongresszus akadályozásában és tanúk megfélemlítésében.

A republikánus tanácsadó ellen az elmúlt hetekben folyt a per, az esküdtbíróság pedig a perben beidézett tanúvallomások alapján találta valamennyi pontban bűnösnek. A 67 éves Stone ügyeit a Mueller-bizottság nyomozása közben kezdték vizsgálni – a bizottság a 2016-os amerikai választás során történt orosz beavatkozás ügyében nyomoz.

Stone-t beidézték a kongresszus elé is, ahol hazudott a törvényhozóknak a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt tett vallomásában. A vádhatóság pénteki döntése szerint alátámasztják a bizonyítékok és a tanúvallomások, hogy Stone a 2016-os választások előtt

megszerezte azokat az e-maileket, amelyeket oroszok loptak le a Demokrata Párt szervereiről,

ezeket a leveleket pedig kiszivárogtatta a WikiLeaksnek.  A vád szerint ezekről az ügyekről rendszeresen tájékoztatta Donald Trumpot, aki akkor még csak elnökjelölt volt.

A vádhatóság két napon át tanácskozott, mire meghozta a döntését, az ügyben végső ítélet pedig majd csak 2020 februárjában várható.

Donald Trump Twitteren reagált is az ítéletre: szerinte Roger Stone „kettős mérce áldozata” lett, hiszen korábban hazudott Hillary Clinton, és hazudtak más, Trump ügyeiben valló hírszerzési vezetők is.