Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

A brexit után mindenkinek kellene fizetni az egészségügyi ellátásért

2019.11.17. 12:54

A kormányzó brit Konzervatív Párt vasárnap ismertetett tervei szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni átmeneti időszak lejártával minden újonnan érkező bevándorlóknak előre kell fizetnie a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) igénybevételéért- írja az MTI. 

A tervek szerint már a pontos összeg is megvan, eszerint

2021 januárjától, vagyis amikor a Brexit utáni átmeneti időszak véget ér, a tartós letelepedés céljából Nagy-Britanniába érkezőknek egységesen 625 fontot (245 ezer forintot) kell letétbe helyezniük az NHS használatáért.

Boris Johnson miniszterelnök a The Sunday Times-nak úgy fogalmazott, hogy a jövőbeni betelepülőknek "már az első naptól" hozzá kell járulniuk az NHS költségeihez. Ha nyer a konzervatív párt a december 12-re kiírt előrehozott választásokon, akkor ez a szabály az EU-tagállamokból 2021 januárja után érkezőkre is vonatkozna. 

Jelenleg a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok ingyen vehetik igénybe az NHS-t, a máshonnan érkezőknek 400 font egyszeri átalányt kell fizetniük.

A Konzervatív Párt vasárnap ismertetett tervei között szerepel továbbá, hogy 

  • A jövőben nem telepedhetnek le Nagy-Britanniában olyanok, akiknek nincs konkrét állásajánlatuk, de a kikötés alól mentességet kapnak azok, akik önálló vállalkozást indítanak.
  • Megszüntetnék a családi pótlék fizetését olyan bevándorlóknak, akiknek gyermekei nem Nagy-Britanniában élnek, és egyes szociális ellátások igénybevételéhez öt évnyi folyamatos nagy-britanniai tartózkodásra lesz szükség.
  • A jövőben az EU-tagállamokból sem települhetnek át Nagy-Britanniába olyanok, akik hazájukban vagy máshol súlyos bűncselekményt követtek el.
  • 2021 januárjától, vagyis a tervezett átmeneti időszak végétől nem érvényesítenék az Európai Unión belüli szabad mozgás gyakorlatát, és attól az időponttól azonos bevándorlási szabályozást alkalmaz az EU-ból és a világ más térségeiből érkezőkre.
  • Azaz ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló bevándorlási szabályozás lépne életbe 2021-től. Például előnyben lesznek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják. Vagy akik a brit üzleti szektorok számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

Mindez nem vonatkozik azokra az EU-állampolgárokra, akik már Nagy-Britanniában élnek.

Ők a Brexit után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A Munkáspárt engedékenyebb lenne

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: ha a decemberi választások után a Labour kerül kormányra, "komoly mértékben" érvényben maradna az unión belüli szabad mozgás gyakorlata Nagy-Britanniában is.

Corbyn nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelent, de úgy fogalmazott: azok, akik Nagy-Britanniát választják otthonuknak, hatalmas mértékben hozzájárulnak az ország fejlődéséhez, és a munkáspárti kormány nem fog ellenséges környezetet teremteni számukra.

A Munkáspárt csütörtökön hozza nyilvánosságra választási programját, amelyben részletezi a bevándorlás szabályozására kidolgozott terveit is.

A vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés ugyanakkor a Konzervatív Párt jelentős támogatottsági előnyét jelzi.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov a The Sunday Times megbízásából elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a konzervatívokra jelenleg a választók 45 százaléka voksolna, a Munkáspárt támogatottsága 28 százalékos.