Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Franciaországban egy nyugdíjasotthon nem fogadott be egy apácát, mert nem volt hajlandó polgári ruhát hordani

2019.11.19. 20:44

Franciaország világi állam jellegére hivatkozva nem fogadtak be egy apácát egy idősek otthonába, mivel a 70 éves nő ragaszkodott apácaruhája viseléséhez.

- írta az MTI kedden a France Bleu közszolgálati rádióra hivatkozva. A 70 éves apáca szülőhelyén, a kelet-franciaországi Haute-Saone megyében kívánt visszavonulni, és kérte felvételét egy önkormányzati nyugdíjasotthonba. Júliusban meg is kapta a helyet, de levélben tudatták vele, hogy világiasság tiszteletben tartása miatt nem viselheti apácaruháját.

A megyeszékhely, Vésoul polgármestere, Alain Chrétien a Twitteren kedd este közreadott közleményben tudatta, hogy "megdöbbenéssel" hallotta a hírt, és "igen sajnálatos hibáról" beszélt. "

Mindez azzal egy időben történt, hogy ismét fellángolt Franciaországban a vita a muszlim nők fátyolviseletéről, miután a konzervatív többségű szenátus törvényt fogadott el arról, hogy tilos a szülőknek a vallás előírta öltözékben elkísérni a gyerekeket a tanulmányi kirándulásra. A törvényjavaslatot várhatóan elutasítja a nemzetgyűlés, amelyben Emmanuel Macron elnök centrista pártjának van többsége.

Egy 2004-ben elfogadott törvény - amelyet heves vita előzött meg az iszlám fátyol viseletéről - megtiltotta, hogy az iskolások egyértelműen a vallásra utaló öltözékben jelenjenek meg a tanintézményekben.