Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Enyhíthetik Salvini menekülteket szívató intézkedéseit

2019.11.20. 23:51

Csökkentik az olaszországi partokra menekültekkel érkező hajókra korábban kivetett szankciókat, és eltörlik a humanitárius menedékkérelmi rendszer szigorítását - jelentette be Luciana Lamorgese, olasz belügyminiszter.

Az MTI beszámolója szerint Lamorgese közölte, a belügyi tárca kidolgozta a korábbi kormány úgynevezett migrációs és biztonsági törvénycsomagjának módosított változatát. A belügyminiszter hozzátette, ezt egy hónapon belül a kormány is megvitatja, majd a parlamentnek két hónapja lesz megszavazni a változtatásokat.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya tavaly decemberben vezette be a Matteo Salvini akkori belügyminiszter neve alatti migrációs megszorításokat, amelyeket idén augusztusban egy második törvénycsomag tovább szigorított.

Az intézkedésekkel a többi között lezárták az olaszországi kikötőket a menekülteket szállító hajók előtt, megtiltva azok belépését, valamint áthaladását is az olasz felségvizeken.

A tiltást megszegő civil hajókra akár 1 millió euróig terjedő bírságot írtak elő, továbbá a jármű lefoglalását.

Lamorgese bejelentése szerint a módosítások közt szerepel - az államfői útmutatások nyomán - a hajókra kivetett pénzbírság csökkentése 1 millióról 10 ezertől 50 ezerig terjedő összegre. Emellett a civil hajókat csak abban az esetben foglalnák le, ha ezek többször is megsértették az olasz hatóságok előírásait. A belügyminiszter megemlítette, hogy felül kívánják vizsgálni a menekültkérelmi rendszert is: tavalyig ugyanis az olaszországi partokra érkezők majdnem automatikusan ideiglenes humanitárius menekültstátuszban részesültek, ezt azonban Matteo Salvini eltörölte.

Elemzők megjegyzik, hogy Luciana Lamorgesének nem lesz könnyű dolga, mivel a kormányon maradt M5S nem hajlik az előző kormánya alatt bevezetett migrációs intézkedések túlzott enyhítésére. 

Az új kormányerő baloldali Demokrata Párt (PD) viszont Lamorgese javaslatainál is nyitottabb migrációs politikát szorgalmaz.

A Matteo Salvini vezetette Liga szerint a biztonsági intézkedések helyett Luciana Lamorgese „bizonytalanságot teremtő, NGO-barát" rendelkezéseket akar bevezetni.