95 ezer milliárd forintért fejleszti hadseregét Oroszország

2019.11.22. 18:32

Vlagyimir Putyin kijelentette: hetven százalékra kell növelni és ezen a szinten kell tartani a korszerű fegyverek arányát az orosz hadseregnél és flottánál – írja az MTI. Hangsúlyozta, hogy a hadászati nukleáris erők kulcsszerepet játszanak az ország védelmében és a globális egyensúly fenntartásában, így ezeknél ugyanennek az aránynak még magasabbnak kell lennie.

Putyin szerint a modern fegyverek aránya jelenleg meghaladja a 68 százalékot. Mint mondta, az orosz fegyveres erők egyes eszközei a tulajdonságaikat tekintve évekkel a külföldi analógiáik előtt járnak. Bejelentette, hogy 2020-ban megkezdődik a 2033-ig szóló állami fegyverkezési program és a hadiipari komplexum fejlesztésének előkészítése.

Nagy pontosságú korszerű és perspektivikus fegyvertípusokról, valamint lég- és űrvédelmi eszközökről van szó.

– hangoztatta Putyin.

A fejlesztéseknél igyekeznek feltárni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Egyúttal növelni fogják a felderítő és csapásmérő drónok, a lézer- és hiperszonikus rendszerek, a harctéri robotizált komplexumok és az új műszaki elveken alapuló fegyverek gyártását. Megismételte állítását, miszerint mára sikerült egy lépéssel előbbre jutni a világ többi katonai hatalmával szemben, ami szerinte ritka jelenség a legújabbkori történelemben.

A jelenlegi, 2018 és 2027 közötti időszakra érvényes, tavaly januárban elfogadott állami fegyverkezési program 20 ezer milliárd rubeles (95 ezer milliárd forintos) költségvetéssel számol, amelyből 19 ezer milliárd rubelt fegyverek beszerzésére, javítására és fejlesztésére, ezer milliárdot pedig infrastruktúra-fejlesztésre kell fordítani.

Az RBK című gazdasági napilap szerint ebből az a keretből folyik az Sz-500-as légvédelmi rendszer, valamint a Szarmat és a Rubezs interkontinentális ballisztikus rakéták kifejlesztése, továbbá a Topol hadászati rakétarendszer Jarszra való lecserélése.  • Hírek
  • Hírek