Antal, Antónia
-3 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Ezrek vonultak fel Hannoverben egy neonáci tüntetés ellen tiltakozva

GettyImages-1184124873
2019.11.23. 18:24 Módosítva: 2019.11.23. 18:33

Körülbelül hétezren csatlakoztak szombaton Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök felhívásához, hogy vonuljanak utcára Hannoverben egy neonáci tüntetés elleni tiltakozásul, írja az MTI.

Weil arra kérte az embereket, hogy álljanak ki a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) tüntetése ellen. Az AP amerikai hírügynökség szerint az NPD felvonulásának célja, hogy megfélemlítse a mozgalmukat bíráló újságírókat. „Hangosan és egyértelműen mondjuk ki: a szélsőjobboldali agitáció az újságírókkal (...) és a sajtószabadsággal szemben, támadás a demokráciánk ellen” – írta Weil egy Twitter-bejegyzésben.

A hannoveri rendőrség megpróbálta betiltani az NPD tüntetését, de egy bíróság péntek este végül úgy határozott, hogy helyt ad a megmozdulásnak.

Az AP jelentése szerint végül mintegy 100 szélsőjobboldali tüntető jelent meg az NPD felvonulásán, miközben ezrek vonultak fel – Weillel együtt – Hannover belvárosában a sajtószabadságért, és hogy támogatásukról biztosítsák az újságírókat.

Heiko Maas német külügyminiszter egy Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. „Hannoverben láthatjuk – írta –, hogy mi vonatkozik egész Németországra: a neonácik és az újságírók ellen agitáló félelemkeltők kisebbséget alkotnak”. A tárcavezető megköszönte mindenkinek, aki békésen tiltakozott e „szégyenteljes menet” ellen.