Tovább nőtt az albániai földrengés áldozatainak száma

2019.11.26. 20:24

Legalább 21-re nőtt a kedd hajnali albániai földrengés halottainak a száma, több mint hatszázan megsérültek, többen súlyosan, és a romok alatt is lehetnek még emberek, őket 1900 rendőr keresi,

hivatkozik az MTI az albán védelmi minisztériumra.

A fővárost, Tiranát és az ország északnyugati részét hajnali négy órakor 6,4-es erősségű földrengés rázta meg, több épület is összedőlt Durres városának térségében. Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés Albániában. A védelmi minisztérium értesülései szerint az északnyugati Kurbin városban egy ember ijedtében kiugrott egy emeletes ház ablakán, és szörnyethalt.

A mentési munkálatokra katonákat is kivezényeltek, a földrengésben érintett településeken mintegy 400 katona dolgozik, sátrakat állítanak fel az emberek ideiglenes elszállásolására.

Az amerikai földtani intézet szerint a rengés epicentruma a Tirana közelében lévő Thumana településnél, fészke pedig 10 kilométeres mélységben volt. A környéken több helyről áramkimaradást jelentettek.

A várost felkereste Ilir Meta albán elnök is, aki drámainak nevezte a helyzetet, hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a romok alatt rekedteket mielőbb kiszabadítsák. Edi Rama albán miniszterelnök Twitteren megerősítette, hogy a földrengés komoly károkat okozott, és a mentési munkálatok teljes erővel folynak.

Több ország, köztük Koszovó, Görögország, Észak-Macedónia, Románia és Törökország is bejelentette, hogy mentőalakulatokat, tűzoltókat és orvosokat küld a katasztrófa térségébe. Az Európai Unió szintén segítséget ajánlott fel Tiranának saját katasztrófaelhárítási rendszerén keresztül. A román katasztrófavédelem kereső- és mentőegységének 52 tagja indult kedden Albániába, hogy segítséget nyújtson a helyi hatóságoknak a földrengés áldozatainak kimentésében.

Bulgária 200 ezer leva (több mint 30 millió forint) humanitárius gyorssegélyt nyújt Albániának. A közlemény szerint a bolgár kabinet kész kereső- és mentőegységet küldeni, és minden más szükséges támogatást megadni Tiranának. A tragédia kapcsán részvétét nyilvánította Rumen Radev bolgár elnök, Bojko Boriszov bolgár kormányfő és más vezető tisztségviselők is.

Frissítés 27-én: Románia 50 fős mentőcsapatot küldött kedden Albániába, hogy segítsen a földrengés áldozatainak felkutatásában és kimentésében a romok alól. Az egységet a légierő két repülőgépe szállította Tiranába a szükséges felszerelésekkel.

A tiranai magyar nagykövetség közleményben jelezte: nem tudnak magyar áldozatokról.

Áder János államfő levélben fejezte ki részvétét Magyarország és a saját nevében az albániai földrengésben hozzátartozójukat elvesztőknek, valamint együttérzését a sérülteknek. A tiranai magyar nagykövetség közleményben jelezte: nem tudnak magyar áldozatokról.

Beszámolók szerint a földmozgást a Balkán több pontján észlelték, még az epicentrumtól csaknem 400 kilométerre lévő Boszniában, illetve a 700 kilométerre található Újvidéken, Szerbiában is.

Szeptemberben is erős földrengés volt Albániában,  5,6-os, ami megrongált félezer házat .

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport