Géza
1 °C
16 °C

Tüntetők felgyújtották Irán konzulátusát Irakban

2019.11.27. 23:20 Módosítva: 2019.11.27. 23:41

Iraki tüntetők rohanták meg és gyújtották fel szerdán a Nadzsaf városában található iráni konzulátus épületét – írja az MTI helyi rendőrségi és polgári védelmi forrásokra hivatkozva.

A diplomáciai személyzetet az első hírek szerint időben evakuálták. Az állami sajtó arról számolt be, hogy az iraki hatóságok az incidenst követően kijárási tilalmat rendeltek el. 

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió úgy tudja, a létesítményt védő biztonsági szolgálat tüzet nyitott a rohamozó tüntetőkre. Értesülések szerint vannak áldozatok, pontos számukat azonban egyelőre nem tudni. 

Sajtóértesülések szerint a nap folyamán két tüntető vesztette életét Bagdadban, és további hárman a más nagyvárosokban zajló megmozdulásokon. Emellett harmincöten megsebesültek a rendőrséggel történt összecsapásokban.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám során összesen már több mint 300-an haltak meg. Az elégedetlenség oka a korrupció és a munkanélküliség, a tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik. Az iraki miniszterelnök reformokat jelentett be a válság rendezésére, de ennek egyelőre nincs komoly hatása. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport