Zsófia
17 °C
21 °C

Verik a kínai rendőrök a tüntetőket, akik nem akarnak park helyett krematóriumot

2019.11.30. 20:49

Könnygázzal oszlatták a tüntető tömeget Kína Kuangtung tartományában – írja aGuardian . Wenlouzhen városában azért tüntettek több százan pénteken, mert egy korábban beígért park helyett a városvezetés inkább krematóriumot építtet. A környéken lakók videóra vették és megosztották az interneten, ahogy a rendőrök könnygázzal oszlatják a tömeget, és ahogy rugdossák és verik a tüntetőket.

Az egész város tüntet. A kormány embereket vet be, hogy erőszakosan elnyomják őket. Most a rendőrség olyan, mint a veszett kutyák, mindenkit megvernek, akit csak látnak. Hol a jog? Hol az erkölcsösség?

– nyilatkozta egy névtelenséget kérő helyi lakos.

A kormány korábban nem lépett fel ilyen erőszakosan a hasonló tüntetések ellen. Nem ritka Kína vidéki részein, hogy gyárak szemétégetők, vagy krematóriumok ellen tüntetnek, de a fél éve tartó hongkongi tüntetések árnyékában a kormány valószínűleg nem akar kockáztatni. Főleg nem mindössze 100 kilométerre a rebellis várostól.

A helyiek próbálják megosztani a képeiket és videóikat, több-kevesebb sikerrel. A kínai közösségi oldalról, a Weiboról letörlik a tüntetésekről szóló posztokat, de például a Twitteren jól terjednek. A hongkongi South China Morning Post nevű újság szerint a rendőrség razziát tartott azok otthonában, akikről azt sejtik, hogy részt vettek a megmozduláson. A helyiek szerint már több mint 50 embert tartóztattak le.