Piroska
-11 °C
-2 °C

Középkategóriás Toyotával érkezett a beiktatására az új argentin elnök

2019.12.10. 20:36

Beiktatták  hivatalába Alberto Fernándezt, a súlyos gazdasági válsággal küzdő Argentína új elnökét, írja az MTI.

Az október 27-i argentin elnökválasztást a mérsékelt baloldali ellenzék jelöltjeként megnyerő Fernández kedden kormányzati tervet terjesztett elő a parlamentben az országot sújtó élelmiszerhiány ellen.

Több mint 15 millió ember szenved az élelemhiánytól ebben az országban, amely a világ egyik vezető élelmiszer termelője. Kenyér nélkül nincs jelen, sem jövő, kenyér nélkül az élet csak szenvedés

- mondta Fernandez.

A 60 éves politikus gazdaságélénkítő tervet jelentett be egy nagyszabású hitelprogrammal, amely alacsony kamatokkal elégítené ki a hazai keresletet. Leszögezte, hogy számára a gazdaság fellendítése fontosabb, mint az ország külföldi tartozásait rendezni.

Az országnak megvan az akarata, de nincs lehetősége arra, hogy fizessen. Gazdasági növekedés nélkül nem lehet az adósságokat tartósan rendezni

- hangsúlyozta.

A magát a nép embereként hirdető politikus ezüst színű, Toyota márkájú autójában hajtott a törvényhozás épületéhez. Az úton végig éljenző tömeg kísérte.

Az előző elnök, Mauricio Macri konzervatív kormánya magas államadósságot, tartós recessziót és a lakosság 40 százalékát sújtó szegénységet hagyott maga után. Az egykor tehetős latin-amerikai állam mára mély gazdasági és pénzügyi válsággal küzd. 

Az infláció meghaladja az 50 százalékot.

Fernández alelnökét, Cristina Kirchnert szintén kedden iktatták be hivatalába. A volt elnöknő, aki 2007-ben váltotta a hatalomban azóta elhunyt férjét, Néstor Kirchnert, 2015-ig vezette az országot. Cristina Kirchner vitatott személyiség, több eljárás is folyik ellene korrupció gyanúja miatt.

A politikusnő májusban javasolta elnökjelöltnek Fernándezt, miközben magának az alelnöki tisztséget tűzte célul, szakértők szerint részben azért, hogy mentességet élvezzen a büntetőeljárások alól.

Argentína egyébként az elmúlt 70 év harmadát csődben töltötte, 2000 óta kétszer, függetlensége elnyerése (1816) óta hétszer ment már csődbe, és a piaci félelmek szerint nemsokára jöhet a következő krach.