Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Greenpeaces aktivisták másztak fel a brüsszeli Európa-épületre

2019-12-12T084721Z 1992080101 RC2KTD957G7R RTRMADP 3 CLIMATE-CHA
2019.12.12. 12:34

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái kapaszkodtak fel csütörtökön a délután kezdődő európai uniós csúcstalálkozó helyszínéül szolgáló brüsszeli Európa-épületre - közölte a belga rendőrségre hivatkozva az MTI.

A megmozdulással az Európai Bizottságban szerdán bemutatott, európai zöld megállapodásnak nevezett munkadokumentum azonnali elfogadására kívánják felszólítani az uniós tagországok vezetőit.

Helyszíni beszámolók szerint az aktivisták felkapaszkodtak az épület díszítéséül szolgáló szerkezetre, amelyen többméteres, lángokat ábrázoló plakátokat helyeztek el "Éghajlati veszélyhelyzet" felirattal. A tüntetők fáklyákat is gyújtottak.

A közlések szerint a rendőrség elkezdte a mintegy harminc aktivista eltávolítását a több emelet magasságban tartott tüntetés helyszínéről. A művelet az épület külső, rácsos szerkezetén folyik, ezért több óráig is eltarthat. Elképzelhető, hogy emiatt a délután kezdődő uniós csúcstalálkozó helyszínét áthelyezik a szomszédos épületbe, amely korábban rendszeresen adott helyszínt az állam-, illetve kormányfők tanácskozásának.

Az uniós csúcstalálkozó első napján az Európai Tanács a tervek szerint véglegesíteni fogja az EU hosszú távú éghajlatváltozási stratégiájára vonatkozó iránymutatásait. A tagországi vezetők mindenekelőtt azzal foglalkoznak, hogy miként érhető el a 2050-re kitűzött uniós klímasemlegességi cél.

Frissítés 15:25-kor: A rendőrség eltávolította a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáit az épületről, a közelben folytatják megmozdulásukat. A csúcstalálkozó helyszínét nem helyezik át végül.

(Borítókép: Greenpeaces aktivisták másztak fel a brüsszeli Európa-épületre 2019. december 12-én. Fotó: Yves Herman / Reuters)