Haftár tábornok offenzívát indít Tripoli elfoglalására

2019.12.13. 08:42

A nyugati országok diplomatái elkezdték elhagyni Tripolit, miután a Líbia keleti részét irányító Halifa Haftár tábornok bejelentette, hogy a hozzá hű erők döntő offenzívát indítanak a főváros elfoglalására - közölte péntek reggel az al-Arabíja hírtelevízióra hivatkozva az MTI.  A diplomaták a fővárostól nyugatra fekvő Dzsanzúrba távoznak, ahol hajókra szállva hagyják el az országot. A Tripoliban lévő diplomáciai külképviseletek egyelőre nem erősítették meg a pánarab hírtelevízió értesülését.

Halifa Haftár tábornok csütörtök este maga jelentette be az egyik líbiai televízióban, hogy offenzívát indít Tripoli elfoglalására. "Ütött a nulladik óra" - mondta a tábornok, aki szerint eljött a tömeges előrenyomulás ideje, amelyre "minden szabad és becsületes líbiai várt".

Tripoliban van a nemzetközileg elismert kormány székhelye. A jelentős katonai erőt a maga oldalára állító Haftár szerint azonban a főváros bűnözők és terroristák fészke, ahol az embereket fegyveres erővel nyomják el. Haftár a Tobrukban ülésező ellenkormányt támogatja.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.  • Tippek
  • Hírek