Piroska
-11 °C
-2 °C

Albániai földrengés: gyilkossággal és hivatali visszaéléssel tartóztattak le épülettulajdonosokat

2019.12.15. 09:47 Módosítva: 2019.12.15. 09:47

Kilenc embert őrizetbe vettek és másik nyolc után körözést adtak ki az albániai hatóságok az 51 életet követelő, november 26-i, 6,4-es erősségű földrengésben összedőlt épületek épületbiztonsági előírásainak megszegése miatt gyilkosság, illetve hivatali visszaélés gyanújával, írja az MTI.

A jelentős károkkal is járó földrengést követően az albán hatóságok egy különleges nyomozói csoportot bíztak meg a szerencsétlenségben megrongálódott házak állapotának felmérésével.

Az ügyészség és a rendőrség szerint a károkat szenvedett ingatlanokat az előírások és egyéb szabványok mellőzésével építhették.

Az albán rendőrség szerint a körözött személyek közül egyesek röviddel a földrengést követően feltehetőleg elhagyták az országot.

A tájékoztatás szerint a gyilkosság gyanújával őrizetbe vett személyek közül ketten két durresi szálloda tulajdonosai. A hotelek összeomlottak a földrengésben, amiben összesen négy ember halt meg. Egy harmadik gyanúsított személy egy rendőrségi üdülő menedzsere, ahol egy rendőrségi tisztségviselő halt meg.

November végi hozzávetőleges adatok alapján a fővárosban legalább 1465, a tengerparti Durresben pedig körülbelül 900 épület súlyosan megrongálódott a földrengésben. Legalább 4000 ember elvesztette az otthonát. Mintegy kétezren megsérültek.

Albániában a rohamléptékű építkezések és a korrupció miatt nagyon sok épület szabálytalanul épül fel, ami szakemberek szerint részben oka annak, hogy sok építmény nem állta ki a földrengés jelentette súlyos próbát. Emiatt az albán vezetés azt tervezi, hogy új törvényt alkot az építkezési normák betartására, és ebben akár 15 évi börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek a szabályokat figyelmen kívül hagyó beruházók, tervezők és műszaki ellenőrök.

December elején hét magyar szakember is elindult Albániába. A

 magyar mérnökök, statikusok megrongálódott épületek, közművek és utak felmérését végezték, és a  megmaradt épületek szerkezeti biztonságát ellenőrizték.

Albánia állami szintű, hivatalos  gyűjtést szervez  a földrengés áldozatai számára és a károk helyrehozatalára.  A térség bonyolult  tektonikai viszonyok  között fekszik – amit Nopcsa Ferenc már száz éve feltérképezett, ám kutatási eredményei  feledésbe merültek .

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport