Megerősítette a terrorizmusért elítélt nyugdíjas börtönbüntetését a cseh Legfelsőbb Bíróság

2019.12.18. 16:58

A cseh Legfelsőbb Bíróság szerdán megerősítette a prágai városi bíróság januári döntését, amellyel Jaromír Baldát terrorista támadásért négyévi szabadságvesztésre ítélték - írja az MTI.

A 71 éves nyugdíjas villanyszerelő azért kapott börtönbüntetést, mert 2017 nyarán Mladá Boleslav mellett két alkalommal szándékosan fákat döntött a vasúti sínekre, hogy vonatbalesetet idézzen elő. Mindkét esetben hibás cseh nyelven írt, fenyegető tartalmú röplapokat is hátrahagyott a környéken azzal a céllal, hogy az esetleges balesetekért a lakosság a muzulmán bevándorlókat tegye felelőssé.

Bár a szerelvények mindkét esetben nekiütköztek a sínekre döntött fának, de sérülés nem történt, csak anyagi károk keletkeztek.

Kapcsolódó

Terrortámadások miatt 4 év börtönt kapott egy cseh nyugdíjas

A 71 éves Jaromír Balda szándékosan döntött fákat vasúti sínekre, muzulmánokra akarta kenni.

Az elítélt megfellebbezte az ítéletet, de a Legfelsőbb Bíróság azt szerdán megerősítette. Jaromír Balda az első cseh állampolgár, akit terrorizmusért ítéltek el Csehországban. A nyugdíjas a hatályos törvények szerint akár 15 év börtönbüntetést is kaphatott volna, de az ügyész csak négy évet javasolt, mert orvosi vizsgálatok szerint Balda pszichiátriai betegségben szenved, amely viselkedését is befolyásolja.

A bíróság elfogadta az ügyész javaslatát, hogy az elkövetőnek a szabadságvesztés mellett pszichiátriai kezelésnek kell magát alávetnie. Ugyanakkor enyhítő körülményként figyelembe vették az elkövető magas életkorát és büntetlen előéletét.

A bíróság szerint Jaromír Balda egyértelműen vétkes, mert tettére hosszabb időn át készülődött, mindent előre jól eltervezett, és a hozzá vezető nyomokat is megpróbálta eltüntetni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport