A párizsi operaház előtt táncolva tüntettek balerinák a nyugdíjreform ellen

000 1NA6E1
2019.12.25. 10:14

Fehér tütüben a Hattyúk tava egyes jeleneteit eltáncolva a párizsi operaház előtt tiltakoztak kedd este balerinák Emmanuel Macron elnöknek a kedvezményes nyugdíjukat érintő tervei ellen, írja az MTI.

A Párizsi Szimfonikus Zenekar kíséretében a táncosok nézők százai előtt adták elő mintegy 20 perces rögtönzésüket, "A kultúra veszélyben van" feliratú molinók előtt.

A párizsi balettművészek nyugdíjkedvezményei a 17. századig nyúlnak vissza. Ezek egyike, hogy 42 éves korukban öregségi nyugdíjba vonulhatnak, két évtizeddel korábban, mint egy átlagos dolgozó.

Nyugdíjkedvezményüket veszély fenyegeti, ha bevezetik a nyugdíjrendszer egységesítésre vonatkozó reformot, amivel a dolgozók 64 éves korukban mehetnek nyugdíjba, és kiegyensúlyozzák a nyugdíjköltségvetést.

"A klasszikus táncot nyolcéves korunkban kezdjük el. Kamaszkorunk végére már visszatérő bántalmaink vannak. Mire elérjük a 42 éves kort, már ízületi gyulladástól, csontkopástól, sérvektől szenvedünk, sőt egyes esetekben csípőprotézisünk van. Negyvenkét évesen is nehéz megtartani a kiváló színvonalat, de 64 évesen lehetetlennek tűnik" -  mondta az egyik balerina. 

A táncosok szintén részt vettek a közszolgálati dolgozók december eleje óta tartó sztrájkjában, a Comédie Francaise színészeivel együtt. Előadások tucatjai maradtak el. A párizsi operaház szerint közel nyolcmillió euróval (2,6 milliárd forint) csökkent a jegyárakból származó bevétele.

(Borítókép: Stephane De Sakutin / AFP)  • Tippek
  • Biztosítás