A szír kormányerők rakétája eltalált egy iskolát, 5 gyerek meghalt

2020.01.01. 22:08

Legkevesebb kilenc civil, köztük öt gyerek meghalt Szíria északnyugati részén, a jórészt iszlamisták ellenőrzése alatt álló Idlíb tartományban, amikor a szíriai kormányerők által kilőtt egyik rakéta eltalált egy iskolát - írja az MTI.

Az augusztusban kihirdetett tűzszünet ellenére az elmúlt hetekben ismét fellángolt az erőszak Idlíbben. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű, emigráns szervezet szerint a kormánykatonák föld-föld rakétái egy iskolát és környékét találták el Szarmin térségében, a tartomány keleti részén. A szervezet szerint az iskola egy részét belső menekültek fogadására alakították át. A gyerekek mellett két nő is meghalt a rakétatámadásban, 15-en megsebesültek.

Az ENSZ adatai szerint csak decemberben 284 ezer ember vált földönfutóvá a harcok miatt Idlíb tartományban. A világszervezet humanitárius koordinációs hivatala (OCHA) úgy tudja, hogy fogadásukra sok közintézményt, iskolákat, házasságkötő termeket, mecseteket is átalakítottak átmeneti szállássá.

A szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta 370 ezer ember vesztette életét a közel-keleti országban, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat. Az OSDH adatai szerint a 2019-ben november végéig 11 215 ember halt meg a szíriai harcokban, ami a legkevesebb a polgárháború kitörése óta egyetlen esztendőben.  • Tippek
  • Lakáshitel