Tűzoltók szóltak be az ausztrál kormányfőnek a pusztító bozóttüzek miatt

2020-01-04T062208Z 51507188 RC2U8E9PT3SS RTRMADP 3 AUSTRALIA-BUS
2020.01.04. 15:00

Szombaton újabb két ember vesztette életét a hónapok óta tartó bozóttüzekben, így az áldozatok száma mostanra huszonháromra emelkedett. Eddig több mint 1500 ház égett le és a lángok több mint 5,25 millió hektáron pusztítanak Ausztráliában, a szélsőséges időjárási körülmények pedig továbbra sem kedveznek a mentésben résztvevőknek. 

  • Az ausztrál hadsereg szombaton folytatta a Victoria állambeli Mallacoota város tengerpartján rekedt mintegy 4000 ember kimentését, de az államban továbbra is hat embert tartanak eltűntként nyilván.
  • Új-Dél-Walesben 148 helyen ég a bozót, 11 tűzesetnél vészhelyzet alakult ki: a lángok olyan kiterjedtek, hogy már túl késő elmenekülni, a helyszínen kell menedéket keresni.
  • A harmadik legnagyobb ausztrál szigeten, a Kenguru-szigeten 150 ezer hektár áll lángokban, turistalátványosságok és egy látogatóközpont is ég.
  • A Sydneytől 80 kilométerre délnyugatra fekvő Green Wattle Creek folyónál tomboló tűz, amely már több mint 264 ezer hektárnyi területet pusztított el, elérheti Sydney nyugati elővárosait.

Az egyre súlyosabb helyzet miatt Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy 3000 tartalékost mozgósítanak a lángok elleni küzdelemhez, ami az ország történelmében először történt meg. 

„Takarodj és baszd meg!”

Miközben világszerte hírességek fognak össze és adományokkal segítik a katasztrófa sújtotta területen dolgozó tűzoltókat, egyre több kritika éri az ausztrál miniszterelnököt és kormányát. Scott Morrison kommunikációs szempontból is rendkívül rosszul kezelte, amikor év végén a katasztrófa sújtotta területek meglátogatása helyett inkább Hawaiira ment családjával. Döntéséért később többé-kevésbé elnézést kért, aztán újabb botrányos nyilatkozatot tett.  szerinte nem bizonyítható, hogy a helyzet kialakulásához elsődleges köze volna a klímaváltozásnak, és nem tervezi a szénipar korlátozását sem. 

A kormányfő a nyaralás után többek között az Új-Dél-Wales szövetségi államban lévő Cobargo kisvárosba is ellátogatott, ahol számon kérték, hogy miért nem kapnak segítséget, mi lesz az áldozatok hozzátartozóival és azokkal, akiknek leégett az otthona. A kormányfőt annyira megvetik, hogy egy tűzoltó miután meglátta az egyik hírcsatorna kameráját, egyszerűen beleüvöltötte, hogy 

Hé, add át a miniszterelnöknek, hogy takarodjon és bassza meg!

Morrison a hétvégén azt is bejelentette, hogy a tartalékosok mozgósítása mellett még több hajót és repülőt vetnek be a lángok megfékezésére. 

(Borítókép: Tűz Ausztráliában 2020. január 4-én. Fotó: Australian Maritime Safety Authority / Handout / Reuters)