Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Több magyar nyelvű helységnévtáblát rongáltak meg Székelyföldön

2020.01.05. 17:44 Módosítva: 2020.01.05. 19:13

Több székelyföldi településen fekete festékszóróval mázolták le vasárnapra virradó éjszaka a kétnyelvű helységnévtáblákon a magyar nyelvű feliratot, írja az MTI. Az ismeretlen tettesek Székelyudvarhely és két közeli település, Máréfalva és Székelyszentlélek, illetve a tőlük mintegy 60 kilométernyire lévő – szintén a DN13A jelzésű országút mentén található – Hármasfalu egy-egy helységnévtábláját rongálták meg.

A közösségi oldalakon és az erdélyi magyar hírportálokon közzétett fotókon az látható, hogy kizárólag a magyar feliratokat mázolták le, a települések román megnevezését jelző feliratokat nem rongálták meg.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte, és a közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást, amely nem segíti a román és magyar közösség békés együttélését. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a magyar közszolgálati média kolozsvári tudósítójának azt mondta: feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék – közölte a Maszol.ro.

„A rongálás mindnyájunkra nézve sértő, hiszen ezeknek a kétnyelvű tábláknak szimbolikus jelentőségük van, annak a bizonyítékai, hogy minden ember egyenlő tagja a közösségnek, nemzetiségétől függetlenül” – írta az eset kapcsán a Facebook-oldalán Kovács Imre, Máréfalva polgármestere.

A lemázolt helységnévtáblák többségét a Szekelyhon.ro hírportál szerint már vasárnap délelőtt eltávolította a DN13A jelzésű országutat karbantartó Országos Útügyi Vállalat Hargita megyei kirendeltsége.